Vedligehold af teaktræsmøbler

Teaktræ er fra naturens side mat i strukturen og har et lyst og let ravgyldent skær. Mange holder af dette særlige udtryk, men endnu flere vælger at oliere eller lakere deres teaktræ.

Dermed får træsorten nemlig den velkendte dybe, varme og rødlige nuance, som teaktræ er mest kendt for. Teaktræ havde sin oprindelige storhedstid i 1960’erne men er igen blevet meget moderne. Det skyldes ikke mindst det varme udtryk træsorten efterlader, som spiller flot sammen med - og udgør en smuk kontrast – til de ellers lyse og hvide omgivelser, som mange hjem består af.

Derudover er teaktræ en robust og modstandsdygtig træsort, da træet har en god hårdhed og derfor ikke er så sart i forhold til slag og skrammer. Det er især en fordel som børnefamilie, hvor familiens yngste af og til kan være hårde ved møbler og inventar.

Vedligehold af indendørs teaktræsmøbler

Når dine møbler af teaktræ bruges indendørs, skal din vedligeholdelse af disse tage udgangspunkt i, hvordan du bruger dine møbler. En kommode af teaktræ vil for eksempel ikke være lige så udsat for slag og pletter som et spisebord i teak. Derfor har en kommode eller reol heller ikke samme brug for vedligehold, som for eksempel borde eller stole.

Har du teaktræsmøbler der er lakerede, vil lakeringen i sig selv beskytte møblet og løbende vedligehold er derfor ikke nødvendig. Et lakeret spisebord i teaktræ vil således være et praktisk valg for mange.

Holder du mere af gløden fra olieret teaktræ, kan du dog også sagtens vælge denne overfladebehandling til spisebordet eller sofabordet. Olien beskytter træets overflade ved at holde træet mættet, så det ikke suger for eksempel fedtstoffer fra mad eller væske fra drikkevarer til sig, hvormed teaktræet bliver plettet.

Et bord der tørres over dagligt – og er udsat for vandstænk og spild fra mad - vil dog kræve mere vedligehold end lakerede teaktræksmøbler.

Jo mere du tørrer dine møbler af, jo hyppigere vil de have brug for at blive efterolieret. Generelt er en efteroliering 1-2 gange om året tilstrækkeligt. Står dine teaktræsmøbler i direkte sollys, kan træet have brug for mere oliering end møbler der står i skygge.

Sådan kan oliering af teaktræsmøbler foregå

Fremgangsmåden er ens, uanset om du skal i gang med oliering af teakstræsmøbler til indendørs eller udendørs brug. Undlad dog altid at oliere teaktræsmøbler i direkte solskin, da varmen fra solstrålerne kan få olien til at udtørre, inden den når at trænge helt ind i træet.

Brug en desuden en teaktræsolie, der passer til dit møbel. Teaktræsolie til et havebord i teak indeholder ofte algefjerner og UV-beskyttelse, som er praktisk på havemøbler, men unødvendigt på indendørs møbler.

Indledende forberedelser før oliering

Rengør først møblet med en blød klud, der er fugtet i lunkent vand, tilsat en smule mildt rengøringsmiddel. Når du har gjort det, tørrer du efter med en tør bomuldsklud.

Tjek samtidig, om der sidder madrester eller andre småting fast på overfladen. Gør der det, fjernes dette med en ekstra aftørring som beskrevet ovenfor. Herefter lader du møblet lufttørre.

Når overfladen er helt tør, kan du påbegynde din oliering.

Oliering af teaktræ

Olieringen foregår nemmest ved, at du bruger en blød bomuldsklud til at påføre olien med. Mængden af olie er nemlig nemmest at styre, når kluden er af bomuld fremfor kunststof eller har en ujævn overflade som for eksempel frotté.

Fugt kluden med olie og gnid herefter olien ind i træet med cirkulære bevægelser.

Når du har gjort det, lader du møblet stå og trække i 15 minutter, hvorefter du tørrer den overskydende olie af med en tør, ren bomuldsklud.

Fjernelse af pletter og skjolder på teaktræ

Både varme fra kaffekopper og gryder, samt spild af drikkevarer og mad, kan give skjolder og pletter på dit teaktræ.

Skulle du have været så uheldig, at dine teaktræsmøbler har fået pletter eller skjolder, kan du prøve en af nedenstående metode til at fjerne disse.

Overfladeslibning af teaktræsmøbler

Selvom du ikke er gør-det-selv-typen, kan du sagtens kaste dig ud i at slibe overfladen på dine teaktræsmøbler. Det kræver kun 5 ting og det hele kan købes i et byggemarked for under 100 kroner.

  • Sandpapir i korn 400
  • Sandpapir i korn 800
  • En slibeklods
  • 3 rene, tørre klude
  • Teaktræsolie

Fremgangsmåden er simpel:

  1. Rengør overfladen med vand og mildt rengøringsmiddel og en klud.
  2. Lad overfladen tørre helt.
  3. Slib overfladen i samme retning som træets årer, der hvor selve pletterne eller skjolderne er. Brug først sandpapir korn 400 og derefter sandpapir korn 800, indtil pletten er væk. Brug en tør klud til at tørre over med jævnligt for at tjekke, om pletterne er væk.
  4. Rengør med en tør klud og giv derefter træet en oliebehandling ved at smøre olie på i cirkulære bevægelser med en bomuldsklud.
  5. Lad overfladen tørre i 15 minutter og tør over med en ny, ren klud.

Er pletten stadig synlig, kan du gentage processen.