Gode tips om opvaskemaskiner

Jeg har ofte undret mig over folks vaner eller metoder til brugen af en opvaskemaskine. Derfor har jeg lavet dette indlæg med tips til opvaskemaskine. Følger du disse råd kan du måske både spare tid og penge, samt være god ved miljøet når du bruger din opvaskemaskine.

Har du en opvaskemaskine, så har du sikkert også en række vaner i forhold til brugen af den. Jeg har tit oplevet vaner som jeg slet ikke forstår, og som faktisk heller ikke er godt for miljøet. Hvis du har de samme “dårlige” vaner, og gerne vil lave om på dem, så kan du få et par tips her.

Dårlige opvaskemaskine vaner

Nogle af de "dårlige" vaner jeg tit har oplevet hos venner, familie og bekendte har jeg selv tidligere haft, men de er ofte slet ikke nødvendige. Det er især 2 ting som mange gør "forkert":

 • Især tallerkener bliver skyllet af, så de næsten bliver helt rene.
 • Maskinen fyldes ikke rigtigt inden den sættes i gang.

Når jeg har spurgt dem der skyller alle ting grundigt af, så er forklaringen ofte at de ikke ønsker alt det snavs inde i opvaskemaskinen eller i afløb. Derfor skyller de godt af inden de sætter tingene i. Det er en lidt spøjs holdning af have til det synes jeg, da snavs og fedtrestene jo så i stedet bare ryger ned i vasken i stedet.

Og så er der også ret mange der slet ikke udnytter pladsen i opvaskemaskinen godt nok, og sætter den i gang med at vaske inden den er fyldt op.

Tips til opvaskemaskine

Som research til dette indlæg har jeg fundet flere andre indlæg der bekræfter mine pointer. Jeg vil linke til et par stykker af dem nederst i dette indlæg.

Men først vil jeg dog liste nogle af disse tips op, sammen med nogle af min egne tips op brugen af en opvaskemaskine.

Fyld maskinen så meget som muligt

 • Find de bedste steder at stille tallerkener, store som små. Det kommer også an på hvor mange af dem du når at fylde i før den skal sættes i gang, sammenlignet med hvor mange større ting du fylder i, så som fade, gryder og skåle.
 • Flyt rundt på tingene så det giver mere plads efterhånden. Du kan ofte få meget mere plads ved at flytte lidt rundt på opstillingen af tallerkener eller andet, når der kommer flere ting i maskinen.
 • Udnyt også pladsen mellem tingene. Der er ofte plads ude i siderne eller bagerst i opvaskemaskinen til at der kan stå flere ting, som kan læne sig op af andre ting.
 • Sørg for at sætte de reneste ting på øverste hylde. Det er jo meget normalt at glas og kopper står øverst, og disse er ofte også de reneste ting der kommer i en opvaskemaskine. Det er en god idé så der ikke drypper ned med madrester på de nederste ting. På øverste hylde kan du ofte også godt have nogle mindre skåle eller fade liggende ovenpå glas og/eller kopper.
 • Vurder om du har “brug” for bestikholderen i den enkelte opvask. Hvis du kun har få ting til bestikholderen, kan du måske med fordel fjerne den og lægge bestik på øverste hylde (afhængigt af hvilke holdere du har her). Det giver dig mere plads i bunden til større ting.

Det skal naturligvis altid være sådan at vaskearmene kan dreje rundt og at tingene ikke er stablet på en måde så de øverste ting ikke bliver rene, men når det er sagt, så gælder det bare om at fylde så meget i som muligt.

Opvaskemaskine sparetips

Der er også en række tips, der går på at spare dig for tid og penge, samt at være god ved miljøet:

 • Undgå at skylle af. I langt de fleste tilfælde kan du nøjes med at skrabe affaldet af dine tallerkener af, fremfor at skylle dem af. Når du skyller dine tallerkener af, så bruger du næsten lige så meget vand som opvaskemaskinen bruger på at gøre dine tallerkener rene. Det er rent spild af tid og energi. Og opvaskemaskinen har slet ikke noget at lave, hvis du skyller grundigt af. Tro mig. En opvaskemaskine kan virkelig få meget snavs og madrester til at gå af i maskinen.
 • Spar på sæben. Hvad end du bruger opvasketabs eller flydende sæbe, så tænk over hvor meget du fylder i. Jeg har ofte oplevet af en halv opvasketab eller en lille mængde flydende sæbe er nok. Så ved at eksperimentere med dette kan du både spare penge og igen være god ved miljøet.
 • Brug det rigtige program. Tænk over hvilket program der er passende til det du skal have vasket. De programmer der vasker ved lave temperaturer bruger mindre energi, så hvis de er tilstrækkelige, så anvend disse.
 • Sæt i gang på skæve tidspunkter. EL er billigst på de tidspunkter hvor der er færrest der bruger det. Det vil sige om natten eller på andre skæve tidspunkter. Måske har din opvaskemaskine timer, så du kan sætte den til at vaske om natten. På den måde kan vaske om når det er billigst EL-mæssigt.
 • Anskaf en ny opvaskemaskine. Er din opvaskemaskine ved at være en gammel sag, så kan du med fordel anskaffe dig en ny. Nyere opvaskemaskiner, og hårde hvidevarer generelt, bruger langt mindre EL (strøm) i dag end ældre opvaskemaskiner. Det samme gælder for vandforbruget. Anvendelsen af vand til en opvask er blevet kraftigt reduceret på nyere opvaskemaskiner, så det kan godt betale sig at anskaffe sig en ny opvaskemaskine. De er også blevet billigere og billigere med årene i anskaffelsespris. Find din næste opvaskemaskine her.

Tip til store familier

Er i mange i jeres husstand, så er der et tip som jeg vil dele med jer, som kan være rigtig rart i en travl dagligdag. Det kræver at i tit har brug for at få vasket op, og at i har rigeligt med plads.

Tippet går ud på at have 2 opvaskemaskiner. På den måde kan i hele tiden tage det service og bestik i skal bruge direkte fra den rene opvaskemaskine og sætte det beskidte service ned i den anden. Næste gang den sættes i gang, er proceduren omvendt.

Det er en metode der giver flere fordele:

 1. I behøver aldrig, eller i hvert fald sjældent, at tømme opvaskemaskine.
 2. I bruger ikke så meget skabsplads.
 3. Der er måske endda nemmere adgang til jeres service og bestik, så det er samlet ét sted og ikke i flere forskellige skabe og skuffer.
 4. Hvis én af jeres opvaskemaskiner går i stykker, så slipper i stadigvæk for at vaske op ved hjælp af håndkraft.

Gode links

Ønsker du at læse mere om gode tips til opvaskemaskiner, så kan du finde links til nogle andre artikler om emnet til herunder.