Værd at vide om markiser

Haven og terrassen er gode fristeder, hvor du kan slappe af og nyde de lune sommerdage sammen med venner og familie. Sommersæsonen er dog ikke altid lang og fyldt med solrige aftener – og der kan være gode fordele i at investere i en form for overdækning til terrassen, så du kan sidde længere tid ude om aftenen og ikke skal begrænses helt så meget af vind og vejr.

En overdækket terrasse behøver dog ikke være en permanent tilbygning til huset med stolper og tag. Alternativt kan man bruge en markise. Den kan på mange måder siges at være den gyldne middelvej mellem en overdækket terrasse og en parasol. Parasollen er en fleksibel og billig løsning, men med sin størrelse kan markisen til gengæld også skabe ly for småregn og aftendug på samme måde som et permanent tag over terrassen.

Hvis man skal samle fordelene og ulemperne ved en markise i forhold til andre typer overdækning, kan det opsummeres på denne måde:

Fordele ved en markise

  • Den skygger terrassen for middagssolens varme og skadelige stråler
  • Den skaber skygge i det bagvedliggende rum i huset
  • Den skærmer for aftendug og småregn
  • Den kan rulles ind, så den næsten ikke fylder noget
  • Den er et billigere og mere fleksibelt alternativ til en permanent overdækket terrasse

Ulemper ved en markise

  • Den er en dyrere løsning end en parasol
  • Den kan ikke flyttes rundt på terrassen ligesom en parasol

Hvis du har bestemt dig for, at en markise er den rigtige løsning til dig og din bolig, kan du med fordel overveje en række ting, inden du laver investeringen. For eksempel kan du overveje størrelsen, udseendet og monteringen – og ikke mindst alle de forskellige funktioner, som moderne markiser kommer med. Nedenfor har vi samlet information og nyttige spørgsmål, som du kan stille dig selv, så du kan vælge den rigtige markise.

Hvor stor en markise har du brug for?

Det kan virke banalt, men størrelsen på markisen er en vigtig overvejelse. Det gælder både bredden og dybden.

Den skal være stor nok til at dække det ønskede område på terrassen, men omvendt kan en meget stor markise komme til at virke voldsom i forhold til resten af huset og haven. Dertil kommer, at nogle markiser hælder nedad, når de rulles ud. Jo dybere markisen er, desto højere skal den derfor monteres, så der er plads til, at du kan være under den, når den er rullet ud.

Hvordan skal markisen se ud?

Når markisen bliver en fast del af boligen, bliver du glad for at have overvejet, hvordan den egentlig skal se ud. Markiser fås nemlig i mange forskellige farver og design: alt fra minimalistiske markiser med en ensfarvet dug, der falder i ét med stellet, til stribede og farverige duge med blondekanter. Hvilken stil du skal vælge, kommer an på dine personlige præferencer og stilen på din bolig.

En mørk dug kan gøre det ret mørk på terrassen og i rummet bagved, men til gengæld kan den også skærme bedre for solen end en lys dug, så det er også en overvejelse, du bør gøre dig. Hvis du køber markiser i god kvalitet, er du naturligvis ens beskyttet for solens skadelige stråler, uanset hvilken farve dugen er.

Hvordan skal en markise monteres?

Først og fremmest skal du sikre dig, at husmuren kan bære markisen. Hvis det er en trævæg, skal den som udgangspunkt være mindst 10 cm dyb. Murstensmure kan til gengæld næsten altid bære en markise. Hvis huset er gammelt, er det dog fornuftigt at teste muren ved at banke let med en hammer og se, om der falder mørtel eller puds ud. Hvis der ikke gør det, bør muren sagtens kunne bære vægten.

De fleste markiser skal monteres med beslag på husets facade. I nogle tilfælde kan det dog være nødvendigt at få konstrueret specielle beslag, så markisen i stedet kan blive monteret på spæret, der er en del af tagkonstruktionen. Det gøres blandt andet, hvis muren ikke er høj nok til at markisen kan monteres i en passende højde på muren.

Ifølge Markiseeksperten, der forhandler den solide Benchmark-markise, bør du altid få en professionel til at tjekke muren på forhånd, så en fagkyndig kan undersøge, om muren kan bære, og om markisen kan monteres tilstrækkeligt højt. Det kan have fatale konsekvenser, hvis du ikke får markisen monteret korrekt, eller hvis du forsøger at montere den på en væg, der ikke kan holde.

Hos de fleste firmaer er montering inkluderet i prisen, da det ganske enkelt er for farligt, hvis privatpersoner kaster sig ud i gør-det-selv-projekter med markiser. På den måde kan du være tryg og sikker på, at markisen bliver monteret korrekt efter både højde og typen af beslag.

Forskellige opbygninger og funktioner

Markiser kommer ikke blot i forskellige størrelser og udseender, men også med en række forskellige funktioner, der er mere eller mindre moderne. Som regel hænger sammen med kvaliteten og mængden af smarte teknologier.

Stolper eller frithængende markise?

De fleste markiser kan blot monteres på husmuren eller spæret, og derefter kan den rulles ind og ud uden at fylde på terrassens areal. Du kan dog også få markiser med stolper, hvilket giver en bedre vindstabilitet. Markiser med stolper fylder derfor lidt mere på selve terrassen, men det kan være nødvendigt, hvis der er meget vind på din terrasse – for eksempel hvis terrassen ligger højt eller ud til et åbent område. Markiser med stolper kaldes ofte pergolamarkiser.

Motor eller manuel betjening?

Mange markiser fås med motor, så du ikke skal rulle den ind og ud med håndkraft. De manuelle markiser lever dog også stadig i bedste velgående og kan være det rigtige valg, hvis du leder efter en billigere løsning.

En markise med motor giver til gengæld en lettere betjening, og hvis der er installeret motor, er der også mulighed for ekstra smarte funktioner som blandt andet en sol- og vindsensor. En vindsensor fungerer på den måde, at markisen automatisk ruller ind af sig selv, hvis den registrerer meget vindaktivitet. Det kan være praktisk, og teknologien kan redde hele dugen, hvis du en aften glemmer at få rullet markisen ind, inden du går i seng. En solsensor fungerer på samme måde, så markisen selv ruller ud, når den registrerer sol. Hvis din markise ikke har sensorer fra starten, kan du også tilkøbe vindvagter med solsensor separat.

Kassettehylster eller ej?

En anden overvejelse er, om markisen skal komme med eller uden kassette. Et kassehylster er en kasse, som markisen rulles ind i, og som skal monteres på husmuren. Den største fordel ved en kassette er, at markisen bliver beskyttet mod vind og vejr, når den er rullet ind, hvilket forlænger markisens levetid.

Akryl- eller bomuldsdug?

Kvaliteten på dugen afhænger især af materialet. Bomuldsduge vil som regel være de billigste, men også dem, der hurtigst bliver beskidte og er sværest at rengøre. Duge af akryl og andre kunststoffer er derimod mere hårdføre og modstandsdygtige over for snavs. Nogle duge er også yderligere behandlet med for eksempel teflon og nanobehandling, der gør dem ekstra modstandsdygtige over for skidt og fugt, så de kan holde sig pæne i mange år.

Knækarme eller faldarm?

Der findes to typer arme til en markise. De mest almindelige er knækarme, hvor dugen sidder fast på armen, og hvor de to elementer følges ad, når markisen foldes ud. Markiser over terrasser og altaner har næsten altid knækarme. Ved faldarme er dugen i stedet monteret på en ramme, og faldarmene flugter derfor ikke med dugen på samme måde, som knækarme gør. Faldarme ser man ofte i vinduesmarkiser.

Andre markisetyper: sidemarkiser, altanmarkiser og vinduesmarkiser

En markise er dog ikke kun et fleksibelt tag. Du kan også få sidemarkiser, som du kan stille op rundt om terrassen. Det er især praktisk, hvis terrassen har et hjørne, hvor det altid blæser. En sidemarkise kan ligeledes give privatliv, hvis din terrasse er placeret tæt på naboens have, og hvis der ikke er en hæk eller anden afskærmning mellem jer.

En markise kan også placeres over en altan på samme måde som en terrasse. Hvis du for eksempel bor i lejlighed og ikke har din egen have, men til gengæld er heldig at have en altan, kan en markise være et rigtigt fornuftigt tilvalg. Med en altanmarkise kan du få mest muligt ud af altanen, så du også kan bruge dit udendørs opholdsrum, selvom det småregner. En altanmarkise vil også kunne skærme for solens varme stråler, så der ikke bliver drønvarmt inde i lejligheden.  

Det samme gælder med vinduesmarkiser, der netop er beregnet til at skærme for solens varme. Hvis du bor i en lejlighed, der er placeret på en af de øverste etager, bøvler du måske netop med varmen om sommeren, hvor solens stråler rammer lige ind ad vinduet. Især ved mindre lejligheder kan det virke voldsomt, hvis bare et af rummene er meget varmt hele sommeren igennem. Her vil en vinduesmarkise kunne hjælpe med at regulere og gøre rumtemperaturen mere behagelig. Det smarte ved en vinduesmarkise er, at den giver skygge for solens varme stråler, men uden at skærme for udsynet som et gardin.