Undersøg, om det kan betale sig at energioptimere din bolig
Trækker det ind ad vinduerne? Hyler det under loftet, når det blæser? Eller løber varmeregningen blot op til hidtil usete højder år efter år? Så bør du måske overveje, om energioptimering af din bolig er en løsning. Søg rådgivning og få det hele overstået på én dag – uden byggerod. Læs hvordan herunder.
Hvilken energiklasse tilhører din bolig? Du kan med efterisolering af tag og ydermure eller udskiftning af vinduer og døre energioptimere din bolig og opnå en højere energimærkning.
Der er forskel på om energioptimering kan betale sig for boliger fra før og efter 1970. Har du en varmeregning på over 10.000 kr. om året? Så bør du måske undersøge, om det kan betale sig at energioptimere din bolig.
Er du i tvivl om, hvorvidt din bolig bør energioptimeres, kan du søge hjælp hos eksperter som ART-TEK ingeniør rådgivning, der kan udregne, om det kan betale sig for dig.
Hvad er energioptimering?
Energioptimering af en bolig betyder at mindske energitab. Boliger har – ligesom hårde hvidevarer – en energimærkning, der viser, hvilken energiklasse boligen tilhører. Energiskalaen på boliger går fra A til G med A som det mindst energitabende hus.
Byggeåret for boligen vil ofte indikere, hvilken energiklasse den tilhører. Nyere huse, der er bygget fra år 1999 og frem vil som regel minimum have en energiklasse C, mens boliger fra 1986 frem til 1998 generelt vil være energimærket D.
Energimærkningen på en bolig betyder noget for varmeregningen og for boligens salgsværdi. En bolig med energimærke A er som udgangspunkt mere værd på markedet end en bolig med energimærke D.
Der findes lovkrav omkring energitab i boliger i dag, som skal overholdes relativt til boligens alder. Nogle boliger har således de senere år været nødt til at efterisolere, mens nye boliger har skullet isolere efter langt strengere krav end tidligere.
Hvornår kan det betale sig at energioptimere?
Nogle simple tommelfingerregler fortæller dig, hvornår det som regel kan betale sig at energioptimere en bolig.
Boligens alder og din varmeregning er de to vigtigste pejlemærker i den vurdering. Hvis boligen er fra 1970’erne eller ældre, kan det næsten altid betale sig at energioptimere. Dette gælder naturligvis primært for huse, der ikke siden byggeåret allerede er blevet efterisoleret.
Hvis varmeregningen er over 15.000 kr. om året i en bolig fra før 1970’erne, kan det med garanti betale sig. Er varmeregningen over 10.000 kr. i en bolig fra 1980 eller senere, kan det ofte også betale sig at energioptimere.
Hvordan kan du energioptimere din bolig?
De to primære ting, der sker i forbindelse med en energioptimering, er isolering eller udskiftning. Isolering eller efterisolering af tag, ydervægge eller gulv kan foregå på flere forskellige måder – den hurtigste metode, der kræver mindst arbejde, er indsprøjtning af isoleringsmateriale. Firmaer som Calidi isoleringsfirma kan via få borede huller og ofte blot en enkelt dag efterisolere en komplet bolig.
Udskiftning af vinduer, døre, ruder eller varmeanlæg kan være en anden effektiv måde at energioptimere en bolig på. For nogle boliger kan udskiftning af nogle få elementer gøre en stor forskel, mens andre boliger kræver en omfattende efterisolering og udskiftning af mange elementer for at opnå en højere energimærkning på boligen.