Tips til køb og opsætning af plakater og rammer
Når man flytter ind i sit nye hjem, handler det typisk om at finde sig til rette med de store elementer i hjemmet. Det er derfor som regel først, når man får styr på de store møbler, at man begynder at indrette sig hjem personligt med dekoration.
Det kan være eksempelvis vægophæng som hylder, skabe eller måske plakater. Før man går i gang med at købe sidstnævnte, skal man dog være opmærksom på en række ting.
Valg af plakater
Der findes rigtig mange butikker og webshops som tilbyder plakater. Der findes dog forskellige stilarter og alt afhængig af hvilken indretning I har, handler det om at finde plakater som passer ind.
Plakater, billeder eller malerier kommer i mange størrelser og former. Det er værd at overveje hvilken type motiv du ønsker ophængt. Nogle foretrækker plakater med farver, hvor andre er mere til sort-hvid-plakater. Det kan også være, det i stedet skal være et velkendt citat, som skal pynte over sofaen i stuen.
Mange webshops har plakater fra dygtige grafikere, som lever af at designe plakater. Det kan være lokale motiver, klassisk design eller ukendte malerier der skaber en unik boligstil.
Overvej også størrelsen på plakaterne. Det dur nemlig ikke at vælge kæmpe plakater, hvis ikke der er plads. Mål derfor dine vægge op for at danne dig et indtryk af, om plakaten passer ind i din indretning.
Der findes standard størrelser indenfor plakater, som er A5 (14x21), 30x40, 40x50, 50x70, 70x100 samt 100x140 cm.
Disse størrelser er oftest dem du finder tilgængelig på webshops og i butikker.
Prisniveau
Alle kunstnere værdisætter deres værker individuelt. Det betyder også, at mange lokale designere tilbyder en pris, som måske er højere end dem, du finder i boligbutikkerne.
Ved at vælge plakater fra en lokal designer, får du dog også en ekstra værdi i, at plakaterne ikke er masseproducerede - samtidig med at du kan identificere dig med designeren. Når du køber plakater af en kunstner online, fx KASPERBENJAMIN, så får du med andre ord et motiv med historie.
Med det sagt, skal du dog ikke være bange for at købe plakater i boligbutikkerne. Her kan du sagtens finde flotte plakater i større oplag, hvilket betyder, du kan få plakaterne til en væsentlig billigere pris. Disse plakater er ikke så unikke, men de kan stadig være flotte.
Det store dilemma er derfor, om du ønsker et motiv designet lokalt af en person du kender, eller du blot er interesseret I et motiv som passer ind.
Prisniveauet kan svinge meget fra designer til designer. Typisk ligger priserne fra 250kr og op til 500kr for et 50x70 cm plakat.
Dertil kommer kvaliteten af plakaten som måles i papirets tykkelse, overflade og printopløsning. Standarden på plakatpapir ligger omkring 180-200 gram papir.
Tommelfingerreglen er, at desto tykkere papir, desto højere er prisen for plakaten. Mange danske designere vælger at trykke på 300 gram papir, hvilket gør plakaten lidt dyrere. Prisen følger dog kvaliteten.
Du skal imidlertid ikke være bange for at købe en plakat i for tyndt papir. Den laveste kvalitet de fleste butikker kører med er 170 gram. Denne kvalitet ser stadig godt ud i en billedramme.
Billedrammer
Når du har fundet din plakat, skal du vælge hvilken opramning, du ønsker.
Mange foretrækker den helt klassiske billedramme, men det er også blevet mere smart at bruge magnetrammer i toppen og i bunden og derefter ophænge plakaten med en snor.
Andre foretrækker tape, klemmer, hæfter eller noget helt andet. Det der er vigtigt at nævne er, at rammen udgør næsten en lige så vigtig del af hele udtrykket som plakaten.
Der findes rigtig mange typer rammer at vælge imellem. Den mest benyttede er en sort aluminiumsramme, men også de lyse egetræsrammer er meget populære.
Når det kommer til rammen, er en god ide at tænke over, hvordan rammen bidrager til plakaten. Det kan være i forhold til rummets andre møbler eller til motivet.
Det er muligt at finde standardrammer i 30x40, 50x70 samt 70x100 cm rigtig mange steder. Du kan for eksempel finde rammer i butikker som Føtex, Bilka, Ikea, Jysk til en god pris. Rammerne leveres dog som regel med plastikfront i stedet for rigtig glas.
På webshops kan du søge efter rammer med rigtig glasbeskyttelse. Det giver et endnu smukkere udtryk til dine plakater.
Vægtykkelse
Det sker at man ikke er opmærksom på væggens tykkelse, når man skal hænge plakater i billedrammer op. Man skal derfor være klar over, at nogle vægge ikke er bærende vægge og derfor heller ikke kan holde til særlig meget. Det er typisk på 1. sal at man kan opleve gipsvægge, som ikke er massive.
Det betyder, at der kræves ekstra ophæng at få en plakat op at hænge, uden at ødelægge væggen.
Hvis du hænger plakater op i stuen, vil væggene højst sandsynligt være bærende og massive og eksempelvis af sten eller beton. Her kræver det dog som regel en slagboremaskine for at få hul.
Nogle gange kan du dog være heldig, at 2 stålsøm kan bankes ind i væggen og dermed efterlade mindre huller og sørge for nemmere ophængning.
Kollager og billedvægge
Det er ingen hemmelighed, at flere billeder hængt op sammen kan være rigtig pænt. For eksempel en større plakat ved siden af 2 små plakater. Om det er over stuen, over kommoden, ved trappen eller i entréen.
Det kan være en god ide at tænke over, om du på forhånd burde lave en billedvæg fremfor at hænge en enkelt plakat op.
Har du flere billeder som skal hænges op, kan dulave en skabelon med forskellige kombinationer, inden du banker søm i væggen. Der findes også rigtig mange guides til billedvæg inspiration på nettet, du kan bruge.
Fraflytning
Bor du til leje eller skal du fraflytte en bolig, kan det være irriterende at reparere de huller, som kan opstå i væggene, når du piller dine plakater og billedrammer ned. De skal nemlig som regel spartles ud ved fraflytning.
Det er derfor en god ide at være sikker på, hvor billederne skal hænge, inden du begynder at sætte rammerne op. Desto flere huller som kommer i væggen, desto flere huller skal nemlig repareres efterfølgende. Dertil giver det også et kønnere helhedsindtryk at have vægge uden synlige huller.
Det er også værd at bemærke, at jo færre huller man laver, jo pænere bliver hjemmet.