Minecookies.org

7 tips der sikrer dig, at du vælger de rigtige lamper

Det virker umiddelbart som en ganske simpel opgave, at skulle erhverve sig en række lamper til boligen, men faktum er dog, at det ikke så nemt og ligetil, som mange mennesker går og tror. Det er faktisk ikke blot en investering i din indretning, men derimod en direkte investering i din bolig, for din belysning har rigtig meget at skulle have sagt i forhold til, hvordan de forskellige rum i huset eller lejligheden bliver opfattet.

Husk at have rummet in mente, når du vælger lamper

Hvis du f.eks. har en mindre lejlighed, så gør du klogt i at vælge en række lamper, som giver dig en form for belysning, der kan få dine rum til at fremstå større end de egentlig er – det vil give en helt anden oplevelse af din lejlighed end, hvad du er vant til. Det modsatte gør sig naturligvis gældende, hvis du har et stort hus med stor rum, som du endnu ikke helt har fået fyldt ud med møbler eller ikke ønsker at fylde med møbler; ved hjælp af den rette form for belysning fra den rette form for lamper, så er der mulighed for at skabe en lidt mere lukket atmosfære og få rummene til at fremstå mere hyggelige. Nedenfor finder du 10 tips til, hvordan du vælger de rigtige lamper.

1) Vælg lamper med udgangspunkt i din øvrige indretning

Der er rigtig mange, der har en tendens til at glemme, at de rent faktisk køber deres lamper til en bolig, som allerede er blevet indrettet på en eller anden vis. Det betyder selvfølgelig også, at du skal sørge for at dine lamper matcher den øvrige indretning i boligen – det virker lidt som en selvfølge, men der er dog stadig rigtig mange mennesker, der glemmer dette og blot har fokus på at vælge en flot lampe.

Dog hvis ikke den ser godt ud sammen med din øvrige indretning, så falder dens udseende en anelse til jorden, hvorfor det er et vigtigt aspekt af dit køb. Tænk derfor altid på, hvor du vil have din lampe stående eller hængende, og overvej derefter om det vil komme til at se godt ud.

2) Skab en idé om, hvad du reelt set er på jagt efter

Det er desuden også særdeles vigtigt, at du sørger for at skabe dig en solid idé om, hvad du reelt set er på jagt efter, inden du overhovedet begynder at lede lamper, hvad end du har intentioner om at gøre det i butikkerne eller på de mange webshops, der sælger diverse former for belysning og eventuelt også andre former for indretning.

Tag dig tid til at finde lampen til dit behov

Det kan du blandt andet gøre ved at sætte dig ned, tage et stykke papir og en kuglepen frem og blot give dig i kast med at nedfælde alle de behov og krav, som du kan komme i tanke om. Det skal ikke være velovervejet til en start, men det skal derimod opfattes som en form for brainstorm, da du altid kan rydde op i din liste over krav efterfølgende.

3) Vær tålmodig i din eftersøgning

Der er desværre mange mennesker, der begår den fejltagelse, at de ikke giver sig tid til at overveje alle aspekter og muligheder, inden de beslutter sig for at købe en bestemt lampe. Det ender typisk med, at de investerer i en lampe, som reelt set slet ikke dækker deres behov og lever op til deres forskellige krav, hvorfor de – med andre ord – ender med at stå tilbage med en ubrugelig lampe.

Drop "Den første og bedste" løsning

Hvis du gerne vil undgå dette scenarie, hvilket du med stor sandsynlighed gerne vil, så skal du sørge for at give dig god tid og ikke blot vælge det første og bedste alternativ, men derimod kigge hele udvalget igennem, frasortere de modeller, der ikke har din interesse og derefter tage et nærmere kig på de lamper, som rent faktisk har din interesse, hvorefter du vil garanteret at finde frem til den bedst tænkelige lampe for dit vedkommende.

4) Køb altid din lamper på internettet

Dette tip handler om, at du altid skal købe dine lamper på nettet. Det er der naturligvis flere forskellige grunde til, men det handler dog i høj grad om, at der er rigtig mange penge at spare ved at købe dem hos en af de mange danske webshops, der er at finde på nettet.

Det er dog slet ikke den eneste gode grunde til, at du fremadrettet skal købe alle dine lamper på nettet, for hvad der er mindst lige så interessant er, at udvalget af lamper er langt større på nettet – det gælder desuden både den enkelte webshop såvel som det samlede udvalg på nettet.

Det skyldes bl.a. at webshops ikke skal fokusere på, at skulle fremvise deres produkter i et showroom, men derimod bare skal have dem på lager, hvilket giver bedre muligheder for at tilbyde kunderne et bredere og større udvalg.

5) De behøver ikke nødvendigvis, at være arkitekttegnede

Det skal ikke være nogen hemmelighed, at der findes en lang række anerkendte og meget prominente designere og arkitekter, der gennem tiderne har tegnet et væld af forskellige lamper.

Derfor er der selvfølgelig også rigtig mange danskere, der gerne vil bringe det tidløse og danske design ind i boligen, hvilket de blandt andet vælger at gøre ved at investere i en lampe fra f.eks. Arne Jacobsen, Poul Henningsen eller en helt tredje arkitekt og designer.

Faktum er dog, at denne type af lamper er meget dyrere end andre former for lamper, og sagen er, at dine lamper slet ikke behøver at være tegnet af en anerkendt arkitekt, før den kan tolkes som moderne.

Overvej mindre kendte brands, når du skal købe lamper

Du finder et væld af de såkaldte “no name” lamper rundt omkring på både nettet og i butikkerne, og de er ikke blot af lige så høj kvalitet, men har samtidig også et mindst lige så moderne udtryk, hvorfor de vil passe perfekt ind i de danske hjem.

6) Vælg en lampe, der giver den rette form for belysning

Du køber selvfølgelig en lampe af to årsager. Først og fremmest, så er dine lamper en vigtig del af din indretning, men den primære årsag til, at du køber lamper til boligen, til kontoret og til sommerhuset er, at du har behov for en form for belysning.

Derfor er det også vigtigt, at du sørger for at vælge de modeller, der rent faktisk giver dig den rette form for belysning – og derfor skal du også være klar over, hvilken type af belysning, som du har behov for. Hvis du f.eks. bor i en lille lejlighed og ønsker at skabe en illusion om, at den er større end den egentlig er vha. belysning, så skal du hele tiden have det in mente, når du kigger på det store udvalg af lamper.

Hvis du derimod er på jagt efter en form for belysning, der gøre et lokale mere hyggeligt og mere komfortabelt, så er det dét, du skal have in mente, når du scroller gennem udvalget på de mange webshops. På denne måde er du sikret, at du ender med at vælge den mest optimale model for dit vedkommende.

7) Alle dine lamper skal passe sammen

Det farlige ved, at du skal bruge flere lamper i samme lokale kan være, at du kan ende med at investere i flere forskellige lamper, der ikke rigtigt passer sammen set med udgangspunkt i det designmæssige aspekt.

Hvis du f.eks. vælger at købe en standerlampe fra Poul Henningsen, der kan stå bag din sofa, så er det nok ikke en synderligt god idé at kombinere den med en lampe af plastik fra ILVA – det er ikke ensbetydende med, at der er noget galt med lamper fra ILVA, for det er der bestemt ikke.

Det handler derimod blot om, at du skal sikre dig, at alle dine lamper passer sammen, da de – som det også er nævnt tidligere i denne artikel – faktisk er en rigtig stor del af din indretning og det vil derfor også ødelægge helhedsindtrykket af din boligs indretning, hvis du begår den fejltagelse at investere i en række lamper, der hver for sig er rigtig pæne og moderne, men som ganske enkelt ikke passer sammen og dermed heller ikke vil kunne harmonere.

Det betyder ikke, at du ikke kan købe forskellige lamper, men det betyder derimod, at du så vidt muligt skal sikre dig, at befinder sig indenfor den samme stilart, eftersom det vil give det klart bedste resultat.