Minecookies.org

Tag til Island til sommer og få en anderledes sommerferie

Hvis du har mod på en anderledes sommerferie og ikke nødvendigvis kræver over 20 grader, kan det være, at billeje på Island er noget for dig. Når du tager til den tidligere danske ø i sommerhalvåret, får du mulighed for at køre på fjeldvejene og dermed få en anderledes oplevelse.

Vi kender alle historierne om Hekla, hvor heksene eftersigende mødtes med Fanden og hvor man ifølge den italienske munk Julius Cæsar Recuptus i 1647 finder den direkte nedgang til Helvede. Island byder dog også på mange andre naturoplevelser, som du får adgang til, hvis du i lufthavnen i Keflavik i Island lejer en bil og kører ud til afsides kroge.

Islands vejsystem

I Island findes ingen motorveje og der er mange steder skrappe fartbegrænsninger. Derfor skal du forberede dig på, at køretempoet er meget anderledes end i Danmark, men det er af sikkerhedsmæssige hensyn, fordi man aldrig ved om der pludseligt står et får eller er en fodgænger på den anden side af bakken.

Hovedåreren i vejsystemet er ringvejene som route 1, der bevæger sig hele vejen rundt om øen. Disse er altid asfalteret, mens man ikke kan være garanteret asfalt på de andre veje. Du skal desuden altid være opmærksom på vejret, for det kan skifte meget pludseligt og af samme grund er det en god ide at proviantere, så du kan klare et par timer i en kold bil et øde sted – hvis nu uheldet skulle være ude.

At køre off-road

Det er desuden forbudt at køre off-road, selvom det kan være fristende. Ikke desto mindre er der mange af de såkaldte F-veje (fjeldveje), som er etableret og tilladte at køre på. Vejene lukker ned, når de ikke længere er farbare, så du behøver ikke være bange for at ende på en blind vej, der ingen steder fører hen. Mange af fjeldvejene er desuden grusvej, så selvom du ikke i bogstavelig forstand kører off-road, kan du godt få fornemmelserne af det.

Med billeje på Island får du altså en oplevelse, som du ikke kan finde andre steder, så selvom der er mange regler at forholde sig til, er det det hele værd. I højsommeren kan du køre ad fjeldvejene og ellers giver det islandske vejsystem mange andre muligheder for at tage på opdagelse og udfordre sine køreegenskaber. Du kan her finde et overblik over de forskellige muligheder, når det kommer til billeje på naturøen.