Spar på gulvpladsen – hæng tv’et på væggen

Selvom det efterhånden er længe siden, at billedrørsfjernsynet blev afløst af det langt mere kompakte fladskærms-tv, kan det stadig være en udfordring at finde plads på stuegulvet, når man køber nyt fjernsyn. Det gælder ikke mindst, når man bor på få kvadratmeter eller i en lejlighed.

Heldigvis findes der et væld af smarte tv ophæng, der gør det muligt at spare på gulvpladsen og montere tv’et på væggen. Men hvad skal man være opmærksom på, når man køber et vægbeslag til sit nye tv?

Ophæng med fast position, vinkel eller drejefunktion?

Til at begynde med skal man gøre sig nogle tanker om, hvor (højt) på væggen fjernsynet skal sidde, og hvor i rummet det skal kunne ses fra. Hvis fjernsynet skal sidde i øjenhøjde lige overfor siddepladsen, er det måske fint med et lille ophæng, der bare holder fjernsynet i en fast position på væggen, men hvis det skal sidde højt oppe i rummet, er det bedre at vælge et vinklet beslag, der får skærmen til at pege en anelse ned, så den er lettere at se nedefra. Hvis fjernsynet skal kunne ses i hele rummet, er det nødvendigt med et større og kraftigere ophæng, der har indbygget drejefunktion, så skærmen kan drejes ud i rummet.

Dernæst, og det siger måske sig selv, skal man sikre sig, at ophænget passer til tv’ets vægt og størrelse. Med til den historie hører, at de fleste vægbeslag i dag er justerbare, så de ikke bare passer til én enkelt skærmstørrelse, men til et spænd af skærme inden for fx 37 til 70 tommer.

Det rette ophæng til gips- og betonvægge

Vigtigst af alt er det dog at sikre sig, at væggen rent faktisk kan bære fjernsynets vægt. Har du betonvægge, er der ingen grund til bekymring, men hvis du har gipsvægge, skal du være noget mere forsigtig og passe på med at vælge de store, kraftige ophæng. Her er det også ekstra vigtigt at bruge nogle solide rawlplugs, der kan forankre ophænget sikkert i væggen.

Hvis man har meget tynde gipsvægge og er i tvivl, om de kan bære vægten, kan man også overveje at montere skærmen i loftet. Mange loftbeslag har desuden den fordel, at de er udstyret med en sikkerhedswire, der giver en ekstra sikring mod uheld.