Sådan undgår du skimmelsvamp i dit hus

Skimmelsvamp kan blive et stort problem i dit hjem, hvis du først bliver angrebet af svampen. Dels skader det huset, men derudover er det også ufatteligt usundt, og du kan opleve mange helbredsgener på grund af skimmel. I værste fald kan skimmelsvamp gøre et hus ubeboeligt, så det er en god idé at reagere ved de første advarselstegn.

Herunder kan du læse mere om de mest almindelige årsager til skimmelsvamp i danske hjem, og du kan også finde råd til effektivt at forhindre og bekæmpe skimmelsvamp.

Derfor opstår skimmelsvamp

Skimmelsvamp findes overalt i naturen, og du kan ikke undgå, at der kommer sporer fra svampen ind i dit hus, når du lufter ud. Normalt er det ikke problematisk, da skimmelsvampen bliver fjernet under rengøring, når du for eksempel tørrer støv af eller støvsuger.

Skimmelsvamp bliver først problematisk, hvis den får de rette vækstmuligheder. Det betyder blandt andet, at den skal bruge en luftfugtighed på 80% eller mere. Alternativt kan den også vokse på fugtige genstande – for eksempel på et område, som har været udsat for vandskade.

Det er sjældent, at et godt og nyere hus har en luftfugtighed på 80% eller mere, men til gengæld er der mange, som overser steder med fugt i deres hus. En vinduesramme med kondens er ét af de mest almindelige steder. Derudover kan der også opstå skimmelsvamp bag møbler, som sjældent flyttes. Det skyldes dels, at der sjældent gøres rent her, og derudover er der heller ikke mulighed for udluftning.

Sådan undgår du skimmelsvamp

Du kan ikke undgå, at der kommer sporer fra skimmelsvamp ind i din bolig, men du kan holde væksten nede. Under det ”rette” betingelser kan der opstå skimmelsvamp på en uge eller to, hvis du ikke er opmærksom.

Det er især vigtigt at være opmærksom, hvis du er i gang med byggeprojekter på din bolig.

Luft ud oftere

Det er vigtigt at lufte ud ofte, hvis du vil undgå skimmelsvamp. Som tommelfingerregel bør du satse på at lufte ud mindst to gange dagligt i 5-10 minutter, og der er vigtigt, at der kommer gennemtræk i boligen.

I vintersæsonen er det også en god idé at lufte ud efter denne fremgangsmåde, men du skal også være opmærksom. Hvis dine vægge bliver for kolde, kan det øge risikoen for skimmelsvamp i stedet. Dette er også grunden til, at du bør lufte i korte intervaller.

Tænd altid emhætten, når du laver mad

Gryder med kogende vand kan lukke rigtig meget fugt ud i dit hjem. Derfor bør du altid sørge for at have emhætten kørende, når du laver mad. Du kan desuden også begrænse fordampningen ved at putte låg på dine gryder.

Det er en god idé at lade emhætten være tændt lidt tid, når du er færdig med at lave mad. På den måde kan den fjerne overskydende fugt i rummet.

Luft grundigt ud på badeværelset

Badeværelset er et vådrum og bygget til at håndtere rigtig meget fugt. Det samme kan ikke siges om resten af huset, og derfor må damp fra badeværelset ikke trænge ud i resten af huset.

Når du bader, skal du altid lukke døren, og derudover bør du også tænde for udsugningen. Efter badet skal du fjerne vand fra vægge og gulv, hvorefter du bør åbne for vinduet til en ekstra udluftning.

Døren til badeværelset bør også være lukket, når du lufter ud efter badet. På den måde undgår du, at rester fra fugten kan trænge ud i resten af huset.

Undgå at tørre tøj indenfor

Der er mange, som til tider tørrer tøj indenfor, når vejret er dårligt. Det kan desværre hurtigt give fugtproblemer, for der afgives op imod 3 liter vand fra hver eneste maskinfuld vasketøj.

Hvis din tørresnor er overdækket, kan du tørre tøj udenfor hele året rundt. Du skal blot være tålmodig, for det tager længere tid om vinteren.

Det er en god idé at investere i en tørretumbler, hvis du ikke altid har mulighed for at tørre udenfor. Alternativt kan du også investere i en affugter, som kan stå tændt, mens du tørrer vasketøjet.

Passiv bekæmpelse af skimmelsvamp med friskluftventiler

Umiddelbart er der meget at tænke på, hvis du gerne vil være sikker på at undgå skimmelsvamp, og der kræves en vedvarende indsats fra dine side.

Der er dog også mulighed for passiv bekæmpelse af skimmelsvamp, hvis du investerer i nye vinduer med friskluftventiler. Denne type af ventiler er en mulighed på alle moderne vinduer, som du blandt andet kan se på www.bedst-billigst.dk.

Det er en god idé altid at lade friskluftsventilerne stå åbne, så der konstant kommer frisk luft ind i dit hjem. Hvis det bliver koldt i vinterhalvåret, kan du alternativt vælge at lade ventilerne være åbne på halvdelen af vinduerne.