Sådan tjekker du, om dine vinduer bør udskiftes

Hjemmets vinduer er som regel ikke noget, de fleste skænker mange tanker - måske lige med undtagelse af, når de skal pudses. I hvert fald ikke så længe, de fungerer som de skal.

Begynder de at være svære at åbne og kan du mærke det trækker fra dem i blæsevejr, er det derimod en god idé at tjekke både vinduer og døre efter med henblik på, om de trænger til reparation eller udskiftning. Utætte vinduer giver ikke bare et dårligere indeklima men også en højere varmeregning. Noget der i øvrigt ikke kun er ulempe for din pengepung, men også miljøet fordi varmeproduktionen i de fleste hjem medfører CO2-udledning.

Giv hele huset et vinduestjek 2 gange årligt

Som det er tilfældet med de fleste andre opgaver i hjemmet, er vedligeholdelse nøgleordet. Du kan nemlig udskyde udskiftningen af dine vinduer og døre ved at passe godt på dem, du allerede har.

Reparationer af mindre skader taget i opløbet er også ofte nemmere at foretage end større.

Derfor er det en god idé at tjekke dine vinduer og døre 2 gange om året.

For at gøre det nemt for dig selv, kan du beslutte dig for at gøre det til en vane at foretage et vinduestjek når du stiller havemøblerne ud - og når du tager dem ind igen.

Vær særligt opmærksom på vinduerne i husets fugtige rum som badeværelser og kældre. Også på husets skyggeside - samt nordsiden - vil vinduer og døre være særligt udsatte for især fugtskader.

Det skyldes, at solen ikke når frem til vinduerne og medvirker til at få vand, dug og kondens til at fordampe.

Sådan tjekker du dine vinduer og døre

Der er nogle tegn, der er gode at holde øje med, når du tjekker dine vinduer.

Trækker det fra vinduerne?

Flakker stearinlysets flamme, når du har levende lys i vindueskarmen? Flagrer gardinerne når det blæser udenfor? Eller kan du decideret mærke, det trækker fra dine vinduer? 

Så er de utætte i en eller anden grad. Det er dog ikke sikkert, det er nødvendigt med helt nye vinduer. Måske har en gummiliste revet sig løs eller er blevet mør - og derfor kan du måske overveje at udskifte denne. Særligt hvis vinduet ellers ikke fejler andet, vil et nyt vindue som regel ikke være nødvendigt.

Lav papirtesten

Ved at tage et stykke almindeligt papir og sætte det fast mellem karmen og vinduesrammen, kan du tjekke om dine vinduer slutter tiltrækkeligt tæt. Når vinduet er lukket, skal papiret ikke kunne trækkes op uden en vis modstand. Kan du uden besvær fjerne papiret, er vinduet ikke så tæt, som det bør være.

Husk at tjekke alle vinduets 4 sider - og gå alle husets vinduer igennem på samme måde.

Er vinduet råddent?

Du kan tjekke om vinduet er råddent eller angrebet af svamp på flere måder.

Først og fremmest skal du kigge efter synlige fugtskader, der viser sig som mørke plamager eller boblende eller afskallende maling. Finder du en mørk plamage, kan du tage en skarp genstand og trykke den ind i træet - kan du stikke eksempelvis kniven eller sylen mere end 3 mm ind i træet uden at møde modstand, er træværket angrebet af råd.

Derudover kan du også lugte dig frem. Råddent træ lugter vådt og af muld. Sunde vinduer lugter ikke af noget. Binder dit vindue når du vil åbne det, kan det også være tegn på at der er trængt fugt ind, som har udvidet træet.

Trænger dine vinduer til en udskiftning?

Nye vinduer og døre til hele huset kan være en stor økonomisk udskrivning, men det er ikke desto mindre nødvendigt på i hvert fald ét eller andet tidspunkt i husets levetid.

Det er derfor en god idé at finde en løsning, der både harmonerer med husets stil, det ønskede materialevalg og jeres budget. Heldigvis er det muligt at finde billige vinduer på markedet. Også uden at gå på kompromis med kvaliteten.

Mange billige vinduer er nemlig DVV-certificerede, selvom prisen er lav.

DVV står for Dansk Vindues Verifikation. Når et vindue er DVV-certificeret betyder det, at elementet er produceret ud fra en kvalitetsstandard, der er udarbejdet med det formål at optimere både kvalitet og holdbarhed i forhold til det danske klima, der som bekendt er præget af en del rusk, regn og kulde.

Når du vælger vinduer og døre med DVV-mærke er du med andre ord sikret elementer, der kan holde i mange år.

Hvilket materiale skal du vælge til dine nye vinduer og døre?

Helt grundlæggende kan man i Danmark få vinduer i 4 forskellige materialer. Hvilket materiale du skal vælge afhænger af, hvor meget du ønsker at vedligeholde dine vinduer og døre - kombineret med dit budget.

Træ

Vinduer i træ er ofte en af de billigste typer vinduer, men også dem der generelt kræver mest vedligehold. Du skal regne med at skulle male dine trævinduer omkring hvert 5. år. 

Mahogni

Her er også tale om vinduer og døre i træ, men af en anden kvalitet. Vinduer i mahogni skal ikke males, men derimod blot olieres. Det er nemmere end at male og tager knapt så lang tid. Generelt skal mahogni have en omgang olie, når det bliver mat i farven. Tæt ved kysterne, hvor luften er særligt saltholdig, vil træet oftere have brug for olie end inde i landet - men regn gerne med at skulle efterbehandle dine mahognivinduer hvert 2. år.

Træ/alu

Træ/alu-vinduer består af et klassisk vindue i træ, som har fået påsat en aluminiumskappe på ydersiden. Dermed skal vinduet ikke males og fugt forhindres samtidig i at trænge ind i træet. De er derfor, populært sagt, vedligeholdelsesfrie.

Plast

Vinduer i plast er den mest vedligeholdelsesfri type vinduer. Her er både karmen og vinduesrammen - indvendigt som udvendigt - fremstillet af plast. Plast kan ikke rådne og vinduer i dette materiale er derfor også vedligeholdelsesfrie.

Der findes også andre typer vinduer på markedet fra de forskellige leverandører. F.eks. plastvinduer med alurammer, der giver et mere eksklusivt udtryk til huset end traditionelle vinduer i PVC. Du kan også få vinduer i komposit som har særligt isolerende egenskaber.

Er du i tvivl om, hvad du skal vælge, så tag gerne en snak med den forhandler, du har besluttet dig for at handle hos. De kan guide dig i retning af det rigtige valg for netop dig.