Sådan opnår du den bedste belysning

Belysning spiller en stor rolle i indretningen af et hjem. Den er med til at definere den atmosfære som hjemmet bærer præg af. Derfor er det vigtigt at både placering og formål af lamper bliver tænkt ind i indretningsprocessen. På den måde kan man få skabt en smuk og indbydende belysning, som fungerer uanset hvilken tid på døgnet det måtte være. Nedenfor kan du blive klogere på forskellige former for belysning, samt deres funktion i hjemmet.

Overordnet set findes der tre former for belysning:

Generel (ambient) belysning

Generel belysning dækker over den mest praktiske form for lys. Med dette menes der den form for belysning, som hjælper os med at navigere og orientere os i et rum.

Til dette formål bruges ofte pendel lamper, da de egner sig godt til at lyse et rum op. Udover den praktiske funktion fungerer pendel lamper som blikfang i et rum.

Derfor kan man med fordel vælge en lampe af en vis karakter. Dette vil klart afspejle den stil og stemning man forsøger at skabe i rummet.

Accentbelysning

Accentbelysning har til formål at fremhæve genstande i indretningen, samt skabe stemning.

Dette gøres gennem kontraster for lys og skygge. Noget som væglamper og spots ofte er gode til. Hvis man derfor har genstande i ens indretning man ønsker at skabe opmærksomhed omkring, er accentbelysning måden at gå omkring det.

Opgavebelysning

Endelig er der opgavebelysning. Som ordet kan afsløre, har denne form for belysning til formål at understøtte en bestemt opgave. Et klassisk eksempel er i dette tilfælde bordlamper.

Denne type af lamper indgår som regel i forbindelse med et skrivebord. Her er de med til at skabe gode rammer for en arbejdsstation. På den måde undgås hovedpine og trætte øjne, hvilket ofte ses som resultat af dårlig belysning.