Gulvafhøvling – sådan gør du

Det er ikke altid, det er nok at slibe et trægulv for at få det pænt. Hvis gulvet er fyldt med hakker og skader eller hvis overfladebehandlingen ikke egner sig til at blive slebet væk, må man ty til afhøvling af gulvet i stedet. Ved en afhøvling fjernes der ca. 3 mm af gulvet og det betyder, at et trægulv skal have en vis tykkelse for at kunne klare det. Er gulvet gammelt og er blevet afhøvlet før, skal man lige tjekke om gulvbrædderne stadig er tykke og stabile nok til endnu en behandling med høvlen. Her får du at vide, hvordan du skal gribe en afhøvling an og fif til, hvordan du får et pænt resultat.

Hvornår afhøvler man et gulv?

Man vil typisk afhøvle et gulv i forbindelse med en restaurering eller renovering af et gammelt plankegulv. Det kan være du er flyttet til et hus eller lejlighed med ferniserede eller malede gulve, gulve med mange lag af lak eller måske er gulvet fyldt med skader og meget slidt efter årtiers brug. I de tilfælde er det oplagt at afhøvle gulvet, så al gammel overfladebehandling og skader forsvinder, og du står tilbage med et gulv, der er plant, lyst og har et naturligt look.

Afhøvling og slibning

Hvis du selv har mod på at afhøvle dit gulv skal du være opmærksom på, at det måske ikke er helt så let, som det lyder. Når man afhøvler bruger man en gulvhøvl, der tager ca. 3 mm af gulvets overflade. Det er noget mere end ved en gulvslibning og derfor skal man være ret sikker på, hvad man laver, så man ikke risikerer at ødelægge gulvet. Når man høvler et gulv er det altså knive, der bearbejder gulvet og ikke slibepapir. Du skal dog være opmærksom på, at det ikke er nok at afhøvle et gulv, det skal altid slibes bagefter, så det bliver helt glat og lækkert og derpå efterbehandles.

Når du skal i gang

Klargøring

Du skal sørge for at være klar til at afhøvle, når du lejer maskinerne. Taxameteret kører jo fra du henter maskinerne.

  • Dyk søm og skru skruer ned i gulvet samt fjern gamle rester af spartel, lim mm.
  • Afdæk til resten af boligen. Støvet især fra afslibningen vil trænge ind i alle skabe og skuffer, hvis ikke alle døre er dækket af med kraftig plast, der er tapet rundt langs hele dørkanten. Et godt tip er at hænge et fugtigt lagen op foran den dør, man skal gå ud og ind ad. Det fugtige lagen suger meget af støvet.

Leje af udstyr

  • Man kan leje udstyr til afhøvling og afslibning hos byggemarkeder og hos nogle gulvsliberfirmaer.
  • Få nøje instrukser i, hvordan maskinerne skal anvendes og, hvordan du skal håndtere dem for at få det bedste resultat.
  • Køb slibepapiret med det samme.

Afhøvling og afslibning

  • Afhøvl så vidt muligt træet på langs af plankerne. Start for eksempel med halvdelen af rummets gulv, hvor du starter fra midten og kører ud til panelerne. Der skal et vist håndelag til for at styre en afhøvlingsmaskine. Så start i et værelse frem for i stuen.
  • Når gulvet er høvlet jævnt, skal det slibes. Slib på langs af plankerne. Start med groft slibepapir f.eks. korn 24 eller 40 (spørg der, hvor du køber slibepapiret, hvad du skal starte med.) Derefter går man over til f.eks. korn 60 siden korn 100 og dernæst korn 150. Måske er korn 150 fint nok. Det kommer an på træet. Nogle typer skal slibes med korn 240 for at blive flotte (spørg der hvor du køber slibepapiret.) Fidusen er hele tiden at slibe slidsporene fra det foregående og grovere slibepapir væk, så overfladen bliver helt glat og lækker.

Efterbehandling

Det er nødvendigt at efterbehandle gulvet efter afhøvling og afslibning. Du kan vælge mellem Lud- og sæbebehandling, olie/hvidolie og lak.