Pynt hjemmet op med plakater

Plakater er en effektfuld og billig måde at bringe kunst ind i dit hjem. Og med de rigtige rammer kan du få det til at ligne et helt kunstgalleri. Læs med her og få tips og tricks til at pynte dit hjem op med plakater. 

Hvide vægge er kedelige. Når man lige er flyttet ind et nyt sted, er de uundgåelige, og i en periode kan man måske endda nyde tomheden. Men på sigt savner man et mere personligt udtryk i sit hjem. Det skal bare ikke koste en million, og det gør original kunst desværre. 

Hvad gør man så? Svaret er simpelt og starter med P: Plakater. Plakater er en billig måde at få kunst ind i din bolig – og det behøver overhovedet ikke at se billigt ud. Faktisk kan du, med de rette motiver, en smuk ramme og en udsøgt placering, gøre dit hjem til det nye Louvre. Og du er chefen for udstillingen!

Plakater der stråler af personlighed

Hvilke plakater skal du så vælge? Det er kun dig selv, der ved det, for hvis du går efter en personlig indretning, kommer det alt sammen an på... din personlighed. Mange begår den fejl at indrette ud fra en overordnet idé om, hvad der er smart og stilfuldt. På den måde ender man ud med et generisk resultat, og det vil ikke være meget mere interessant at kigge på boligens vægge end på IKEAs. 

Dét, du vil gøre, et først og fremmest at tage et kig indad. Hvordan ser der ud herinde? Hvilke billeder går du rundt med på indersiden af nethinden og måske endda i hjertet? Ved at vælge nogle farver, stilarter og motiver, der rører dig, kommer din bolig til at få et helt unikt og personligt udtryk - køb plakater her og find noget, der passer til dig. 

Og der er faktisk ingen grænser for, hvilke slags plakater, der findes derude, så du skal ikke holde fantasien tilbage. Du kan få alt fra barok og romantisk kunst til moderne og eksperimenterende plakater.  

Den rammende ramme

For at give plakaten et mere eksklusivt udtryk – og for virkelig at lade motivet komme til sin ret – skal du ramme den ind. Elefantsnot har det med at glide ned ad væggene med tiden, og plakaten bliver krøllet og hænger ud fra væggen på en ikke så charmerende måde. Det siger mere teenage-værelse, end det siger sofistikeret hjem.  

I stedet skal du skaffe nogle rammer, som du synes er smukke og passer til dit udvalg af plakater. Her skal du prøve at finde noget, der passer i stil - måske en smal, sort ramme passer til en moderne og grafisk plakat? Og måske du ligefrem er ude i en ornamenteret guldramme til din mere barokke plakat? Du er med til at påvirke plakatens udtryk med den ramme, du vælger, så vælg én, der virkelig får det frem! 

Den perfekte placering

Hvor skal du hænge plakaterne? Her skal du igen tænke i, at stil og motiv skal matche rum og funktion. I dit soveværelse har du måske brug for noget beroligende og afstemt, så du kan få en endnu bedre nattesøvn.  

Der findes både plakater med smukke, natlige motiver eller mere abstrakte penselstrøg i bløde og behagelige farver. Du kunne overveje et helt skarpt fotografi af den hvide måne eller et sanseligt kunstværk af Henri Matisse. 

Hvis du er kunstinteresseret, eller du bare synes, at det er sjovt at lege med plakater, placering og indramning, kunne du også overveje at skabe dit helt eget galleri. Måske har du en væg, en entré eller en trappeopgang, der indbyder til en samling af plakater?