Minecookies.org

Pas på haven, når du rejser væk

De, som har en have, bruger lang tid om foråret på at gøre havens planter og blomster klar til sommersæsonen. I solskinsmånederne nyder de fleste nemlig at være ude i haven og slappe af, og de færreste gider at bekymre sig om store og opslidende haveprojekter, når solen er allervarmest.

Det kan dog alligevel betale sig at passe på haven over sommeren, hvilket især gælder, når vi rejser på ferie. Det danske sommervejr er nemlig omskifteligt, og kan tære hårdt på haven i løbet af kort tid.

Passer vi godt på haven mens vi er væk, undgår vi at hele forårets hårde havearbejde er spildt. I denne artikel får du gode råd til for eksempelvis græsslåning inden ferien.

Græs, hække og buske

Grønne græsplæner og fyldige men trimmede buske er noget, der kan skabe både stor beundring og misundelse blandt naboer.

En smuk have opstår dog ikke af sig selv og kræver hårdt arbejde og regelmæssig pleje. Skal du på sommerferie, kan du med fordel sørge for dine hækplanter og græsplæne, mens du er væk.

Sørg for ikke at klippe din plæne for kort før ferien, da længere græsstrå, gerne fire til fem centimeter, vil sikre skygge til rødderne i tørkeperioder. En god idé er at lade det nyklippede græs ligge på græsplænen, da dette vil fungere som naturlig gødning.

Nyplantede hække skal vandes i op til et år efter plantning, og derfor skal du enten lægge vandslanger ud langs hækken eller alliere dig med nogen, som kan vande mens du er væk. Har du hække i surbundsbede, kan du med fordel dække jorden med flis, som forhindrer at vand vil fordampe for hurtigt.

Blomster og potteplanter

Skal du afsted på ferie og ønsker at bevare havens blomster, mens du er væk, kan du gøre forskellige ting. Har du roser i haven, kan du for eksempelvis forsigtigt løsne jorden omkring planterne, så regnvand nemmere kan trænge igennem til rødderne.

Klipper du blomsterne af planterne, kan planterne i stedet bruge sin energi på at udvikle nye knopper og blomster, mens du er væk. Du kan desuden også klippe etårige sommerblomster helt ned, inden du drager på ferie.

Ligesom ved roserne, vil også disse blomster således koncentrere sig om at udvikle nye friske skud. Husk desuden at gøde, da gødning er blomsters vitaminer. Stil potteplanter på et skyggefuldt sted eller investér i selvvandende krukker.

Få hjælp

En flot have er en krævende have og en krævende have er en flot have. Du kan derfor ikke bare efterlade din have, når du tager på ferie, og forvente, når du kommer hjem, at den ser ud som den gjorde, da du tog afsted.

Løsningerne foroven er nemme løsninger, men er ikke ligeså effektive som at få hjælp til at passe haven. Hos HandyHand kan du lave en aftale med en kyndig havemand- eller kvinde, der kan passe alle af havens planter og disses forskellige behov.

Sådan sikrer du, at haven stadig er skøn, når du kommer hjem fra ferie, og at alt dit hårde arbejde fra foråret ikke er blevet spildt på en uge eller to.