Indretning af lille lejlighed

Det er ikke alle forundt med en kæmpe lejlighed eller et klassisk parcelhus. Mange af os bor i små lejligheder, hvor pladsen er sparsom, men behovene for livets udfoldelse de samme som hos dem, der råder over en masse kvadratmeter.

Derfor er du nødt til at tænke anderledes, når det kommer til indretning af en lille lejlighed eller bolig. Du kan nemlig sagtens bo småt, men alligevel have tilstrækkeligt med plads.

Her får du 5 gode råd til, hvordan du kan indrette en lille lejlighed uden at spilde værdifulde kvadratmeter og dermed udnytte pladsen bedst muligt.

Praktisk opmagasinering

Når du skal bo småt, er du nødt til at begrænse mængden af ting i hjemmet, som fylder mere end de gavner.

Start derfor med at rydde op og sortere. Måske har du ikke brug for 8 forskellige gryder, men kan nøjes med 3 – og hvis du alligevel streamer alle dine film og alt din musik, er det måske også på tide at sige farvel til dine DVD-film og CD-skiver.

De fleste har dog også en masse ejendele, med stor affektionsværdi, som de ikke har lyst til at kassere. Derudover ejer mange også en række ting sæsonbetonede ting i hjemmet, som bare står og optager plads i de måneder, de ikke benyttes. Eksempelvis vintertøj og skiudstyr eller rejsekufferter og strandparasoller.

Her kan du med fordel leje et kælderrum i den ejendom, du bor i eller benytte dig af muligheden for opmagasinering i et lokalt self storage kompleks.

Diskret opbevaring

Til alle de ting og sager, du har brug for med jævne mellemrum – men alligevel ikke dagligt – kan du benytte dig af den type opbevaringskasser, som falder i ét med den øvrige indretning.

Bedrollers fylder ikke meget, men kan skubbes ind under de fleste senge og sofaer. Du opdager ikke de er, der, men du udnytter pladsen i lejligheden til fulde. Har din lille lejlighed indbyggede skabe, er der måske mulighed for at sætte plastikbokse ovenpå disse og dermed få ekstra plads til alle dine ting.

Vælg altid bokse med låg, så dine ting ikke bliver støvede.

Smarte dobbeltfunktioner

Når du skal bo småt, er det med at tænke kreativt, så du får udnyttet pladsen i din lille bolig optimalt.

Mange møbler har allerede dobbeltfunktioner. Den mest velkendte er uden tvivl sovesofaen. Den er sofa om dagen og kan slås ud, så den fungerer som seng om dagen.

Der findes dog også andre møbler med dobbeltfunktioner, som kan spare på lejlighedens kvadratmeter. Eksempelvis et sofabord med dybe opbevaringsskuffer under bordpladen og fodskamler med indbyttet opbevaringsplads indvendigt.

Er du handy, kan du måske selv skabe endnu flere smarte funktioner i dine allerede eksisterende møbler. Hvad med et udslagsbord på indersiden af køkkenlågen, som kan pakkes væk og slås ud efter behov? Eller en hjemmebygget seng i højden, som en slags dobbeltkøjeseng, med plads til skrivebord eller sofaarrangement nedenunder? 

Udnyt den fulde lofthøjde

Mange lejligheder har højt til loftet og det kan du med fordel udnytte – også med andet end en høj seng. Vælg derfor gerne høje opbevaringsmøbler, som skaber endnu flere overflader i din lille lejlighed.

Du kan også montere bogkasser på væggene over hovedhøjde eller sætte hylder op, som for begges vedkommende skaber ekstra opbevaringsplads. Særligt i køkkenet er løsningen god, fordi du ofte her har mange uundværlige ting, du er nødt til at have lige ved hånden.

Benyt dig af visuelle tricks

Rent visuelt kan du skabe et indtryk af mere plads, hvis du benytter dig af nogle små indretningstricks.

Brug spejle

Spejle reflekterer både lejlighedens lys og skaber en illusion af flere kvadratmeter. Hvis du placerer dem strategisk, kan du desuden sætte fokus på dét, du har brug for.

Er din lejlighed mørk, så placér spejlene direkte overfor vinduerne. Dermed spejler de lysindfaldet i rummet og skaber dermed næsten dobbelt så meget lys.

Er din entré lang og smal, så placer spejlene på de længdegående vægge. Det skaber en illusion af mere bredde i rummet.

Udnyt lyset

Når du skal bo småt, får du fornemmelsen af mere luft og plads i rummene, hvis dine vægge er holdt i lyse farver. Det samme gælder, hvis du vælger lyse møbler frem for mørke.

Er du ikke så meget til hvide møbler på grund af eksempelvis børn eller husdyr i hjemmet, skal du dog ikke fortvivle. En grå nuance i den lysere ende af skalaen fungerer lige så fint.

Vælg lette møbler

Selvom mørke teaktræsmøbler, plankeborde og massive egetræsmøbler er smukke, så fylder de som regel også meget – og så kan de i øvrigt se meget bastante ud. Vælger du i stedet et bordstel af let metal eller stole med spinkle ben i lyst træ, skaber du derimod et indtryk af mere luft i rummet.

Overvej derudover også forekomsten af døre i din lejlighed. Døre fylder og optager plads, når de står åbne. En plads, som ellers kunne være udnyttet til en reol, kommode eller andre mindre møbler.

Har du døre i din lille lejlighed, som du alligevel aldrig lukker, kan du derfor med fordel afmontere dem. Det er hurtigt gjort og døren kan du opbevare i et kælderrum eller sammen med dine øvrige opmagasinerede ejendele. Så er den nemt sat på igen, hvis du en dag fraflytter boligen.