Hvordan kan solceller og batterier gøre dit hus mere energieffektivt?

Energieffektivitet og miljø er i fokus, når man tænker på solcelleanlæg. Men hvordan kan batterier også gøre en stor forskel? Læs med her og bliv klogere på netop dét emne.

Introduktion til solceller med batteri

Solceller med batteri til hus er en type af solcelleanlæg, der kan oplade et batteri, som så kan bruges til at levere strøm til huset. Solcelleanlægget består af en række solceller, der omdanner sollys til elektrisk energi. Batteriet lagrer denne energi, og når der er behov for strøm i huset, tager solcelleanlægget strømmen fra batteriet.

Der findes to hovedtyper af solcelleanlæg med batteri: off-grid anlæg og on-grid anlæg. Et off-grid anlæg er uafhængigt af det almindelige elnet, og de fleste off-grid anlæg har egen backup-generator, så der altid er strøm til rådighed. Et on-grid anlæg er forbundet til det almindelige elnet, og de bruger typisk elnettet som backup, hvis der ikke er nok strøm fra solcellerne.

Solceller med batteri til hus kan være en god investering for husstande, der ønsker at blive mere selvforsynende med energi. Anlæggene kan bidrage til at reducere ens elregning samtidigt med, at man mindsker sit CO2-aftryk.

De økonomiske og miljømæssige fordele

Solceller er en af de mest effektive og miljøvenlige energikilder, som findes. De kan producere ren energi uden at forurene eller skabe affald, og deres anvendelse er stadig i vækst. Du kan med fordel tage et kig på easygreen.dk, hvor du kan læse mere uddybende information om deres solceller med batteri. Det kan være en fordel at lade sit batteri op om natten, hvor strømmen typisk er billigere sammenlignet med om dagen. 

Udover at være økonomisk fordelagtigt, så er det også bedre for miljøet at bruge energi, der er blevet produceret ved hjælp af solenergi. Solceller mindsker derfor brugen af fossile brændstoffer som f.eks. kul og olie, som belaster miljøet markant. 

Hvor meget koster det at få installeret solceller?

Prisen afhænger som regel af en række forskellige faktorer, herunder størrelsen på huset, tagets areal og orientering, samt hvor meget strøm man forventer at bruge. Derudover kan prisen også variere fra leverandør til leverandør. Nogle leverandører vil have en fast pris for installationen, mens andre vil opkræve en timepris. 

Ifølge Solcelleanlæg Danmark vil det typisk koste omkring 50.000-70.000 kroner at få installeret et almindeligt anlæg til et parcelhus på 140-180 m2. Husstande med dobbelt carport eller garage kan dog forvente at skulle betale lidt mere, da der ofte er brug for flere paneler.