Hvilken plæneklipper skal man vælge?
Hvis du er på udkig efter en ny plæneklipper, er der flere overvejelser, du bør gøre dig. Først og fremmest skal du beslutte dig for, om du ønsker en plæneklipper, der kører på benzin, el eller batteri. Herunder følger en række gode råd, du kan benytte dig af, når du skal investere i en ny plæneklipper.
Det er vigtigt, at du vælger en plæneklipper, som matcher dit konkrete behov. Hvis du skal bruge en plæneklipper til kolonihaven, kan det være en god idé at vælge én, som kører på batteri eller benzin, men det kan være praktisk at vælge en robotplæneklipper eller en, der kører på strøm, hvis det er til haven.
Der er fordele og ulemper ved alle former for plæneklipper, og det er derfor en god idé at sætte dig ind i de enkelte modeller, før du vælger. I mange tilfælde kan du spare penge, hvis du vælger den rigtige i første omgang.
Hvad er dit behov?
Det første, du skal overveje, når du skal investere i en ny plæneklipper, er, hvad dit behov er. Har du en stor græsplæne, som skal slås ofte, kan det være en god idé at vælge en robotplæneklipper eller en havetraktor, så du ikke skal bevæge dig rundt selv.
Hvis du har en mindre græsplæne, kan du ofte spare penge, hvis du vælger en plæneklipper, som kører på el. Den kan du tilslutte stikkontakten, men den har den ulempe, at du skal slæbe en ledning efter dig, når du slår græsset.
En eldrevet plæneklipper er det billigste valg
Har du ikke noget problem med, at plæneklipperen er afhængig af en ledning, er det ofte det mest økonomiske valg at vælge en eldrevet plæneklipper. Vil du have en stærk plæneklipper, kan du i stedet vælge én, som kører på benzin.
Ulempen ved en benzinplæneklipper er, at du skal vedligeholde den. Du skal sørge for at fylde benzin på, skifte olie og pleje motoren, så den holder gennem sæsonerne. Det er særligt vigtigt, når du starter den op igen i foråret.
Skal du vælge en robotplæneklipper?
Hvis du er på udkig efter en nem løsning, som ikke kræver noget af dig, bør du vælge en robotplæneklipper. De fås i mange forskellige modeller, og de egner sig efterhånden til de fleste haver – også selvom du har flere bede og lignende, som den skal navigere udenom.
En robotplæneklipper fungerer dog ofte bedst, hvis du har en have, som primært består af græs, så der ikke er så mange udfordringer, robotplæneklipperen skal tage højde for. Til gengæld er du garanteret en nyklippet plæne, hvor det eneste, du skal gøre, er at trimme kanterne.
Græsopsamling, udkast eller bioklip
Når du skal investere i en ny plæneklipper, skal du overveje, hvad der skal ske med det græs, der er blevet slået. Du kan eksempelvis vælge en plæneklipper med en opsamlingsboks, hvor græsset bliver samlet i, så du slipper for at rive det sammen.
Du kan også vælge en plæneklipper med bioklip, hvor græsset bliver klippet og fordelt på plænen, så det fungerer som gødning. Det fungerer bedst på en tør græsplæne, da det våde græs samles i klumper.
Hvis du vælger en plæneklipper med udkast, skal du være forberedt på, at græsset fordeles på plænen, så du selv skal rive det sammen efterfølgende. Det kræver mere manuelt arbejde, men til gengæld sparer du penge, når du køber den.