Hvad er et Selvvandingssystem?

Helt simpelt, så er det en automatiseret made at vande potter, plantekrukker og plantebede. Der er mange forskellige løsninger på dette.

Fra “gør-det-selv” løsninger, hvor man tilslutter en slange, der er forbundet til alle ens plantesystemer til løsninger, hvor det hele ordnes I selve produktet – hvad end det måtte være.

Når man tænker på, hvor langt udviklingen er kommet ift. Selvvanding, så bliver gør-det-selv løsninger dog mere og mere et efterladenskab fra gamle dage.

Fordele ved at installere et automatisk vandingssystem

Et selvvandingssystem til potteplanter har mange fordele for dig og dine planter. Den største fordel er bekvemmelighed.

Ikke alene gør selvvandende potter dit liv lettere, men det er også bedre for dine planter og sikrer, at de får nøjagtigt den korrekte mængde vand.

Sunde planter har mindre problemer med skadedyr og sygdomme, og producerer meget mere lækker mad til os!

Der er mange forskellige gør-det-selv løsninger, som du kan gøre brug af. Nogle, hvor du opsætter en central slange, der sørger for at distribuere vand ud til alle dine potter og plantebede. Dette er dog en manuel løsning, som kræver at du er til stede til at starte vandingsprocessen.

Dette kan man naturligvis også forbedre med en timer, der indstilles til at tænde og slukke for vandet på bestemte tidspunkter. Her er det dog stadig rigtig svært at kontrollere at de respektive planter får den korrekte mængde vand og fugt tilført.

Derfor er det altid en god løsning at vælge et system, hvor planterne selv afgør hvor meget vand de har brug for. Producenten Lechuza har f.eks. udviklet et selvvandingssystem til deres blomsterkrukker, der ikke blot er superflotte, stilfulde og robuste men også utrolig effektiv. Deres system tager sig af dine planter, også når du er væk – og sikrer en optimal vækst.

Det sker ved at tilføre vand til krukkerne, hvor blomsternes rødder sørger for at drage alt den næring de behøver. Efter opsætning og installation, kan man forvente at ens blomster kan selvvande i op til 12 uger. Det er mere end nok tid til at du kan tage på en forlænget ferie uden at skulle bekymre dig om dine plantebede.

De fire grundlæggende elementer: Selvvandingssystemer i blomsterkrukker

Uanset om det er en enkelt plantepotte eller en stor containerhave, er der altid fire grundlæggende elementer i disse selvvandende potter.

Topdelen

Topdelen agerer som plante- og pottemuldholder.

Pottemuld

For at selvvandende pottekrukker kan fungere optimalt, er det vigtigt, at du bruger en pottemuld, der er let og absorberende. Det er vigtigt at anvende en muld, der kontinuerligt kan opsuge vand og samtidig give masser af ilt til planterødderne.

Vandbeholder

Nok det vigtigste element i et selvvandingssystem. Vandbeholderen er placeret under de øverste lag og er derfor ikke synlig udefra. Her har de fleste systemer en måde at simpelt overvåge vandstanden, så du sikrer at dine planter ikke mangler vand og fugt.

Derudover har alle systemer naturligvis en let og enkelt måde at påfylde reservoiret. Det kan være et lodret rør til påfyldning af vand ovenfra eller en åbning i siden af ​​beholderen.

Kapillærrør

De fleste systemer gør brug af kapillærrør, som det element der leverer vand fra reservoiret til jorden og videre til planterødderne. Disse kapillærrør fyldes også med plantemuld, som således fungerer som væger, der suger vand op. På den måde fordeler vandet sig automatisk rundt i al jorden.