Guide til udskiftning af tag – 3 punkter du skal overveje
Er det tid til nyt tag på din bolig? Udskiftning af tag er en stor beslutning og der er mange aspekter at overveje, inden du kaster dig ud i at få nyt tag på dit hjem. I denne artikel har vi lavet en guide til nogle af de beslutninger du skal tage, hvor vi blandt andet kommer ind på forskellige tagmaterialer og beslutning om selvbyg og professionel montering.
Grunde til at skifte dit gamle tag ud
Der kan være mange forskellige grunde til, at det er tid til at udskifte det gamle tag. Alt efter hvorfor du skal have nyt tag, er det forskelligt om det fx er nødvendigt at udskifte hele taget. Nedenfor har vi samlet nogle af de mest almindelige grunde til at det er tid til et nyt tag.
Taget er nedslidt
Den første og mest almindelige grund til at skifte taget er naturligvis, hvis taget er nedslidt. Det kan enten være fordi taget er gammelt og brugt eller fordi der er kommet skader på taget.
Det er forskelligt hvor længe et tag holder, og det kræver derfor en vurdering af både hus og tag, for at finde ud af, om det er tid til at skifte taget.
Hvis taget fx er utæt vil der trænge fugt gennem taget, som kan give større skade på tagkonstruktion og selve boligen. Det kan derfor hurtigt udvikle sig hvis taget er utæt og det er derfor en god grund til at skifte taget.
Der kan dog også være mange andre skader på taget, som gør at det er tid til et nyt tag.
Taget har mistet gløden
Nogle overvejer at skifte deres tag ud, hvis det har ”mistet gløden” og ikke længere er flot. Taget mister glød med tiden og bliver mindre pænt at se på efterhånden, som det bliver slidt. Det er dog ikke nødvendigt at skifte hele taget for at få dit hus til at være flot igen.
Hvis det handler om udseende på dit hus bør du i stedet få lavet en grundig rensning af taget, da det ofte vil gøre en stor forskel.
Økonomisk investering
Det kan i mange tilfælde være en økonomisk investering at skifte taget, da det kan give lavere husudgifter på længere sigt.
Det er især i situationer hvor isoleringen i taget kunne være bedre. I det tilfælde kan du spare mange penge på varmeregningen ved at få renoveret taget med fokus på at forbedre isoleringen.
Øget salgspris i forbindelse med salg af bolig
Den sidste grund til at udskifte taget er i forbindelse med salg af bolig. Her kan et nyt tag være med til at øge salgsprisen på din bolig, da taget er en stor del af en bolig.
Taget spiller en stor rolle for hvilket indtryk en bolig efterlader. Hvis du skal sælge bolig og dit tag er slidt, kan det derfor være værd at overveje om du vil skifte taget, for at gøre din bolig nemmere at sælge og samtidig øge salgsprisen.
Hvis du overvejer at skifte taget, skal det selvfølgelig hænge økonomisk sammen, så salgsprisen øges med mindst lige så meget som tagudskiftningen koster. Hvis du er i tvivl om salgsprisen på din bolig kan du tage kontakt til en boligadvokat, som kan hjælpe med at vurdere, hvorvidt et nyt tag kan hjælpe på salget af din bolig.
Gør det selv eller professionel montering
Når du skal skifte taget, er det vigtigt at tage stilling til om du selv vil skifte taget eller få professionelle udefra til at varetage tagskiftningen.
Du har hovedsageligt tre muligheder:
Professionel montering
Den første og nemmeste mulighed, er at få professionelle til at montere dit tag. Her slipper du får arbejdet og skal ikke bekymre dig om at få taget monteret korrekt. Det er også den mest brugte løsning blandt danskerne, når det gælder nyt tag.
Det er den bedste løsning til dig der ikke selv har byggeerfaring eller mangler tiden til selv at give dig i kast med arbejdet.
Det er naturligvis også den dyreste løsning, da du her både skal betale for materialer nye tag og arbejdsløn montering af det nye tag samt nedrivning af det gamle.
Hvis du skal have monteret taget udefra, er det en fordel at få forskellige tilbud, så du er sikker på at gå en god pris på monteringen af dit nye tag.
Medbyg
En anden mulighed er at medbyg. Her kan du vælge at klare lidt arbejdet selv og få håndværkere til at hjælpe med de svære dele.
Det er en god løsning til dig, der gerne vil spare lidt penge og samtidig er god til gør-det-selv projekter.
Medbyg kan fx foregå ved at du selv står for nedrivning og herefter lader håndværkere montere det nye tag. På den måde er du stadig sikker på at monteringen af det nye tag bliver udført korrekt, samtidig med at du kan spare lidt penge på håndværkerregningen.
Gør det selv
Den sidste mulighed er at står for hele tagprojektet selv. Det er et krævende arbejde og det er vigtigt du har erfaring med håndværkerarbejde for at vælge den løsning.
Der er selvfølgelig spare mange penge ved selv at stå for arbejdet, men det kræver også meget tid og arbejde. Du skal derfor overveje det nøje inden du vælger at stå for hele projektet selv.
Når du vælger medbyg, er det vigtigt at tænke udgifter til udstyr ind i den samlede pris. Du skal bruge meget forskelligt udstyr for at kunne montere et nyt tag.
Du skal fx bruge forskelligt værktøj, stilladser, en god stige og meget andet for at kunne rive taget sikkert ned og opsætte det nye tag.
Stillads, stige of andet udstyr koster selvfølgelig også lidt penge og det bør du have med i dine overvejelser omkring budget, så det ikke bliver dyrere end forventet.
For at udgifterne til udstyr ikke bliver alt for høje, kan du undersøge mulighederne for fx at lege et stillads og andet relevant udstyr.
Valg af tagmateriale
Når dit gamle tag skal udskiftes, er det vigtigt at overveje hvilket materiale dit nye tag skal bestå af. Skal det være det samme som det gamle eller vil du gerne prøve noget nyt?
Nedenfor har vi samlet fire almindelige tagtyper i Danmark, som du kan overveje til dit nye tag.
Tegl
Tegl er den mest anvendte tagtype i Danmark, som blandt andet er det klassiske røde tegltag som er at finde i enhver dansk by. Tegl er hårdt brændt ler og er dermed et naturmateriale. Et tegltag kan typisk holde omkring 50-70 år.
Tegltag er den tagtype med længst levetid, som er med til at gøre tegltage populære i Danmark, da det økonomisk er en god beslutning.
Grunden den lange levetid er tegltag lidt i den dyre ende, men til gengæld holder det også længe og kræver ikke meget vedligeholdelse.
Ståltag
Et nyt ståltag er en anden mulighed. Et ståltag vejer meget mindre end tegl og er derfor et godt alternativ, hvis din tagkonstruktion ikke kan bære et traditionelt tegltag.
Ståltag er utrolig slidstærkt og kan derfor også holde i omkring 40 år, som udgangspunkt. Ståltag er samtidig en billigere løsning end fx tegltag.
Ståltag kan også bruges som en tag-på-tag løsning hvor det bliver monteret oven på det eksisterende tag.
Fibercement
Fibercement er bølgeplader der er overfladebehandlet. Fibercement er billigere at få lagt end fx tegltag da det er store plader som er nemmere og hurtigere at lægge.
Fibercement lægger i kategorien lette tage og der er derfor ikke store krav til tagkonstruktion.
Tagpap
En fjerde mulighed er tagpap. Tagpap er et noget lettere materiale men har i dag en god styrke og derfor også en god holdbarhed.
Tagpap er lavet af asfaltbitumen sammen med gummi og det er derfor ikke tag lavet af pap, som navnet ellers antyder.
Tagpap ligger i den billigere ende prismæssigt, men kan stadig holde omkring 30-40 år.