Dette skal du vide, når du køber din første bil

Har du enten overvejet eller måske endda allerede besluttet dig, at det nu er tid til at købe din første bil? Så er du kommet til det rette sted. I denne guide beskriver vi, hvad du bør være opmærksom på i forbindelse med køb af ny bil. Oftest er bilen husstandens andenstørste udgift, hvorfor det er vigtigt, at man gør sig nogle tanker og træffer nogle fornuftige beslutninger, så både økonomi og behov går op i en højere enhed.

Hav styr på dine behov

Det er essentielt, at du har styr på dine behov, inden du tager ud og kigger på bil. Det er både nemmere for dig og forhandleren, hvis du har helt styr på dine kriterier for valg af bil, når I skal have snakken om, hvad den skal kunne. Samtidig er det også en mulighed, at du sparer penge, ved at kende dine behov, da du på den måde ikke ender med at betale for noget, som du ikke har brug for.

Hvad skal du bruge bilen til?

Først og fremmest bør du stille dig selv spørgsmålet, hvad du helt konkret skal bruge bilen til? Hvis din familie eksempelvis bor langt væk, og du gerne vil spare transporttid, så kan det være en fin ide. Det er dog rigtig vigtigt, at det rent økonomisk også et et fornuftigt valg. Det at købe ny bil er nemlig en af de større udgifter, og der findes en hel del udgifter udover selve kostprisen på bilen - det vender vi tilbage til længere nede i indlægget. 

Desuden kan køb af bil som transport til og fra arbejde give fin mening. Offentlig transport er til tider en smule utilregneligt og transporttiden er generelt længere sammenlignet med kørsel i bil. Så hvis du eksempelvis skal hente børn eller generelt bare har meget at se til i hverdagen, så kan køb af bil hjælpe på dette.

Du bør altså være ærlig overfor dig selv, når det kommer til, om du reelt set har behov for en bil, eller om det blot er nice-to-have. Det er nemlig en stor udgift, og det ekstra økonomiske råderum, ved ikke at købe en bil, kan være rigtigt rart at have.

Hvor mange kilometer kommer du til at køre?

Et spørgsmål de fleste stiller sig eller bilforhandlerne er, hvorvidt man bør gå med en diesel- eller benzinbil. Svaret på dette er, at det afhænger af, hvad du skal bruge bilen til. Hvis din transport primært består af kortere ture på under 30 km., bykørsel og/eller involverer meget kø-kørsel, bør du som hovedregel gå med en benzinbil. Hvis det derimod er omvendt, og dine daglige køreture er på minimum 30 km og ofte længere., er Diesel typisk det bedste valg. Det skyldes, at det tager længere tid for en dieselmotor at blive gennemvarmet, da den bruger mindre brændstof ved kørsel.

Hvor længe kommer du til at beholde bilen?

Derudover er det en god ide at reflektere over, hvor lang tid, at du overvejer at beholde den specifikke bil. Hvis du har taget kørekort som 17-årig, så vil du muligvis købe en brugt bil og beholde den, så længe du kan. Men hvis du ikke er helt sikker, så bør du i hvert fald som minimum sætte dig ind i dét, der hedder værdiforringelse og restværdi.

Bilens værdi falder nemlig med et vis procenttal hvert år, og allerede efter fire år har bilen mistet halvdelen af sin værdi. Efter fire år er bilens restværdi på 48%. Det betyder altså, at hvis du vil sælge din bil efter fire år, så vil du kun kunne få ca. 48% af den pris, som du gav for den, hvis du vel og mærke købte den for ny. Hvis du allerede vil sælge din bil efter et eller to år, kan det typisk bedre betale sig at lease den samme bil.

Læg et realistisk budget

Det andet punkt handler om finansiering af både bil, men også de mange andre udgifter, der er i forbindelse med at eje en bil. Ud over de faste og variable udgifter, er der også de uforudsete. Man kan ikke forudse alting, heller ikke som bilejer, hvorfor det er en rigtig god ide at budgettere lidt ekstra til denne post.

Budgettering er generelt yderst vigtigt, når du skal til at købe din første bil. Du har formentlig ikke al den nødvendige viden om alle udgifter, hvorfor en grundig research og et realistisk budget kan være det, der gør, at du kan beholde bilen og samtidig have en økonomi, der fungerer.

Derudover er der selvfølgelig service, syn og benzin, som også koster penge. Pludselig løber det hele op i et langt større månedligt beløb end blot afdragsydelsen, som skal betales til forhandleren, hvis du altså har købt en ny bil og ikke havde det fulde beløb upfront.

Vi anbefaler dig derfor, at du opstiller et realistisk budget med alle dine indtægter og udgifter. Budgetter også potentielle indtægter og udgifter, som du forventer vil komme i fremtiden. Samtidig bør du budgettere i samme periode, som du har bilen eller i hvert fald regner med at have.

4 gode råd til køb af din første bil

Hvis du stadig er med og har læst helt hertil, så håber jeg, at du har kunne bruge noget af det, du har læst. Jeg vil slutte af med at komme med 4 helt essentielle råd, som du kan bruge både til køb af ny og brugt bil.

1. Start altid med en prøvetur

Det kan godt være, at bilen både indvendigt og udvendigt ser rigtig godt ud, men er den også rar at køre i? Jeg vil næsten gå så langt og sige, at du altid bør kræve en prøvetur. Det er en stor udgift, og derfor er det vigtigt, at du føler dig tryg og tilpas i dit køb.

2. Vær ikke bange for at prutte om prisen

Du bør som udgangspunkt altid prøve at forhandle således, at du får en skarpere pris end markedsprisen. Du kan eventuelt tage en erfaren bilkøber/sælger med, som kan hjælpe dig, hvis du altså har en i din omgangskreds. Hvis ikke det er tilfældet, så tag ud til forhandleren eller sælgeren sidst på dagen inden “fyraften”. Ofte er de mere tilbøjelige til at lave en god handel, der går meget din vej, da de både gerne vil hjem, men de vil også gerne lave et salg, inden de går.

3. Køber du brugt? Sørg for at tjekke alle bilens dele igennem

Dette råd henvender sig til dig, der vil købe en brugt bil. Sørg for at tjekke ALLE bilens dele igennem. Alt fra dækmønster, gearstang, bagagerum og motor. Hvis du fornemmer noget, der ikke er, som det burde være, så overvej at købe en bil et andet sted.

4. Husk at tegne de nødvendige forsikringer

Ud over den lovpligtige ansvarsforsikring er der naturligvis også nogle tillægsforsikringer, der kan give dig ro i maven - både når du skal sove, og når du kører på vejene. Dem har vi listet herunder:

  • Kaskoforsikring: Dækker skader på din bil forvoldt af andre
  • Friskadeforsikring: Fritager dig for at betale selvrisiko ved specielle skader
  • Vejhjælp: Sikrer at du får gratis hjælp, hvis du ikke kan komme videre