Sådan får du bugt med dårlig akustik i boligen

Vidste du, at dårlig akustik i hjemmet har stor betydning for dit stressniveau og velbefindende i det hele taget? Oplever du meget støj i hjemmet, så er det faktisk muligt at gøre noget ved det – og ofte er det slet ikke så omfattende at forbedre akustikken, som du måske går og tror.

Du kan garanteret huske, hvor anderledes din stemme og andres lyder i et tomt rum, for eksempel i forbindelse med en flytning. Det er som om, det hele giver mere ekko, og alle lyde forstærkes. Og det er på en måde også det, der sker.

Del lyden op

Når et rum er tomt og bart, så rammer lyden kun hårde og glatte overflader. Det betyder, at lyden kastes tilbage, og derved kommer der et ekko. Rammer lyden derimod et blødt materiale, deles lyden op.

Blot det, at du får flyttet nogle enkelte møbler ind – en blød sofa i stuen, en sækkestol i børneværelset, din seng med blødt sengetøj i soveværelset osv. – vil ændre akustikken i de enkelte rum. Ekkoet bliver mindre og akustikken føles mere behagelig i rummet.

Når du skal forbedre akustikken i hjemmet, må du tænke over, hvor mange bare og hårde overflader du har. I mange moderne huse opleves der dårlig akustik i køkken-alrummet – både fordi det er et stort rum, og fordi der er mange hårde overflader. Akustikken i dit hjem forbedres ved at give lyden nogle bløde steder at ramme. 

Men behøver altså ikke at fylde hjemmet med tæpper og en masse unødigt for at komme den dårlige akustik til livs. Faktisk skal tæpper være meget tykke før de vil have indflydelse på akustikken.

Vejen frem er derfor at tænke i større overflader, som for eksempel vægge og loft. Optimalt set bør dette tænkes ind, allerede når boligen opføres. Heldigvis er det ret nemt at lave akustiske forbedringer, selvom din bolig er færdigbygget for længst.

Læs her, hvordan du kan komme den dårlige akustik til livs.

  • Akustiske billeder. Glem alt om de mindre dekorative plader, der er sat på væggen for at dæmpe lyden. Nu kan du købe flotte akustiske billeder, der forbedrer akustikken i rummet. Samtidig får du smuk kunst på væggen. Vælg mellem mange forskellige motiver, og find et der passer perfekt ind i din bolig.
  • Akustiklofter. Er du til den elegante og moderne løsning, så kan du vælge at få akustiklofter. Loftet er måske den mest effektive måde at bekæmpe dårlig akustik, da du får en stor og ubrudt overflade, der er udviklet specielt til at absorbere lyd. Akustikloftet kan monteres direkte på dit eksisterende loft. Det er især en god løsning til køkken-alrummet, hvor du gerne vil bibeholde de glatte og hygiejniske overflader.
  • Bogreol med bøger. Bøger er dekorative og giver personlighed til rummet. Men derudover er de også geniale til at dæmpe høje lyde og ekkoer i boligen. Så hvis du har pladsen, vil en fyldt bogreol altså gøre underværker for lyden. Den behøver ikke stå tæt op ad væggen, men kan også stå ud i rummet, som en rumdeler.
  • Bløde møbler. Husk at hårde materialer giver hårde lyde. Bløde ryglæn på stolene eller et træbord frem for et bord med en helt glat overflade forbedrer akustikken. Lyden kastes ikke tilbage, men brydes derimod op i mindre stykker. Hav det i baghovedet, når du køber møbler og andre ting til hjemmet.