3 ting du skal vide inden du bygger fundament
Når vi skal bygge nyt, er fundamentet noget af det første der skal på plads. Fundamentet er det der kommer til at bære hele konstruktionen, og derfor er fundamentet også noget af det vigtigste, selvom det ikke er noget du som sådan vil se, når byggeriet er færdigt.
Udover at bære bygningen, beskytter fundamentet også mod fugt, hvilket gør at huset vil holde længere og være sikret mod fugtskader – specielt nedefra. Der er fundament under alle bygninger, garager, cykelskure, små huse og høje huse.
Et solidt fundament er alfa omega for en bygning der skal holde i de næste 100 år
Hvis fundamentet er dårligt, vil det gå udover hele bygningen og kan i sidste ende få store konsekvenser. Det vil kunne give revner i murværket og skæve gulve. Samtidig kan det give dårligt indeklima, hvis fundamentet ikke holder fugten ordentlig ude – eksempelvis hvis det kapillarbrydende lag ikke er lavet korrekt.
I yderste konsekvens kan et dårligt udført fundament få huset til at styrte sammen. Derfor kommer vi herunder med 3 af de vigtigste ting, der skal tænkes grundigt over inden man begynder. Du kan også læse meget mere, og også finde ud af hvad det koster at lave et fundament, på https://fundamentguide.dk.
Afsætning
Når man skal lægge et godt fundament, er der 3 vigtige trin.
Første del er afsætning af fundamentet. Det er her man sætter pæle i jorden, så det er tydeligt at se, hvor fundamentet skal være.
Her er det utrolig vigtigt at alting er meget præcist, selv den mindste lille fejl måling kan have store konsekvenser for udførsel af fundamentet. Fx skal hjørnerne være helt vinkelrette, det vil sige de skal være 90 grader. Dette er derfor også noget, som bør udføres af en professionel entreprenør, hver gang.
Udgravning
Næste step er udgravning. Her kan du vælge først at grave en lille rille rundt i kanten, sådan at du tydeligt kan se hvor der skal graves.
Til et mindre fundament kan du sagtens grave ud til fundamentet med en lille spade. Det er vigtigt at der bliver gravet ned til fast grund, sådan at fundamentet ikke bliver skævt.
Hvis fundamentet ikke står ordentlig fast kan det begynde at hælde, når der kommer vægt ovenpå og det er altså her du risikerer Det Skæve Tårn i Pisa 2.
Herudover skal der også graves til mindst 90 cm under terrændybde, fordi på denne måde sikrer du din bygning imod frostskader.
Støbning
Sidste step er støbning af fundamentet. Den rende du har gravet ud skal nu fyldes med beton. Du kan både bruge færdigblandet beton, eller du kan blande det selv, det er sådan set lige meget.
Hvis du blander selv, skal du selvfølgelig være sikker på at blande det ordentligt. Når du har fyldt renderne op skal du plane det ud så det bliver lige, og herefter skal det have lov at tørre fuldstændig, dette tager gerne flere dage.
Støbning af fundamentet tager lang tid, og også her skal du gøre dig rigtig umage. Hvis du ikke selv har mod på at kaste dig ud i opgaven kan du få professionel hjælp.