Sættekasser
Sættekasser er for alvor blevet populære igen efter at have haft nogle stille år siden 1980’erne. Dette indlæg skal handle om sættekasser, så måske kan du få nogle nye ideer til indretning af dit eget hjem med sættekasser.
Sættekasser kan tjene 2 formål. De er både flotte og praktiske og de kan pynte i ethvert hjem.
Find eksemler på sættekasser i træ og akryl og i kendte brands som f.eks. Ferm Living herunder.
Eksempler på sættekasser
Se udvalget af sættekasser herunder. Klik på én af dam hvis du ønsker at købe eller læse mere om produktet direkte hos den pågældende webshop.
Hvad er en sættekasse?
Oprindeligt var sættekasser et meget vigtigt værktøj for typograferne på et bogtrykkeri. Sættekasser blev nemlig engang brugt som “holder” for de forskellige typer af bly, som trykkeriet dengang brugte.
En oprindelig sættekasse er opdelt i en masse store og mindre rum, som hver især repræsenterede en plads for enten et bostav, et tegn eller andre symboler.
For efterhånden mange år siden var sættekasser altså mest af alt et praktisk, og aldeles uundværligt, værktøj for trykkere.
I 70’erne eller måske især i 80’erne begyndte mange så at eksperimentere med sættekasser som dekorative hyldearrangementer, som både kunne erstatte et billede på væggen og huse alverdens pynteting.
Det er sikkert i en 70’er eller 80’er hjem du er stødt på sætterkasser. I den periode var de moderne, og blev så senere dømt som værende ret kiksede.
I dag er sættekasser igen inde i en trendy periode og ses mere og mere i Danske hjem.
Hvad kan sætterkasser bruges til?
Hvad kan sættekasser bruges til? Først og fremmest, så bruges de i dag mest til at hænge på væggen, hvor de hver for sig eller flere sættekasser ved siden af hinanden, kan erstatte et maleri eller vægtæppe.
Udover at pynte på væggen kan sættekasser også tjene det praktiske formål at holde på alverdens småting. Det kan f.eks. være:
- På børneværelset hvor de små hylder huser en samling af biler, LEGO figurer, legetøj fra Kinder overraskelser eller Happy Meals osv.
- I stuen som et dekorativt arrangement på en væg, hvor sættekasserne i sig selv gør det ud for noget dekorativt. Puttes der derefter små og flotte pynteting på hylderne kan du skabe en flot vægkreation, der er kreativ og flot, og som du kan ændre på hver eneste dag hvis du har lyst.
- På Badeværelset kan den f.eks. huse smykker til husets beboere og pynte på samme tid.
En sættekasse behøver dog ikke nødvendigvis hænge på væggen. De kan også være utrolige praktiske holdere til småting hvis de ligger ned.
Hvis du har nogle gode sættekasser med masser af små (og større rum), så kan de f.eks. bruges til:
- At huse søm og skruer af samme slags i hvert sit rum, i stedet for at have dem i én stor rode kasse.
- At huse klips, hæfteklammer, tegnestifter, tape, lim og andre ting du ofte bruger ved skrivebordet eller i dit hobbyværksted.
- At huse LEGO klodser for dem der elsker at lege med LEGO.
- At huse perler i forskellige farver, for dem der godt kan lide at lege med perler.
Har du selv flere forslag til hvad sættekasser kan bruges til at praktiske eller kreative formål, så skriv gerne en kommentar til dette indlæg nederst.
Lav dine sættekasser selv
Er du den kreative type, eller har du bare fået mod på at lave dine sættekasser selv, så kan du sagtens gøre det. Det kræver ikke alverden.
Lav selv sættekasser i pap
Hvis du ønsker at starte forsigtigt, så kan du gemme nogle papkasser i forskellige størrelser, fra når du køber sko eller andre ting på nettet. Eller gode solide papkasser fra årets julegaver.
Jo bedre og mere solide dine papkasser er, jo bedre vil de også holde.
Klip eller skær toppen af papkasserne, så de ligner en lille hylde. Beklæd evt. bagsiden med papir, og derefter kan du farve kasserne, f.eks. med akryl farvespray.
Gør samme øvelse med en række papkasser, gerne i forskellige størrelser, og sæt dem herefter op på væggen eller stabel dem oven på hinanden på gulvet eller på en skænk eller lignende.
Så har du din første sættekasse du har lavet selv.
Lav selv sættekasser i træ
Vil du gerne lave en sættekasse der er lidt mere holdbar, så skal du have fat på en god bagplade, og en række tynde krydsfinerplader, som du kan sætte sammen til din egen sættekasse.
Få evt. en dygtig "gør det selv" mand (eller kvinde) til at hjælpe dig med denne del. Tilbyd at give personen lidt penge for deres arbejde, eller tilbyd at gøre noget for dem til gengæld, og skab en win win situation på denne måde.
Når du har fået selve sættekassen lavet som du gerne vil have det, kan du evt. male den selv.
Må vi se dine sættekasser?
Har du været kreativ med at lave dine egne sættekasser, eller har du købt sættekasser og brugt dem på en kreativ måde, så vil vi meget gerne se hvordan det færdige resultat ser ud. Upload gerne et billede til vores Facebook side og del din begejstring med os.